top of page

ХУДОЖНИЦЯ-НАЇВІСТКА ОЛЕНА РИБАЛЬЧЕНКО ПЕРЕДАЛА В ДАР ХЕРСОНСЬКОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЮ СВОЇ РОБОТИ

Боячись, що через постійні обстріли міста її твори можуть бути знищені, художниця Олена Рибальченко минулого тижня передала Херсонському художньому музею все, що на цей час залишалося в її імпровізованій "майстерні", а це — понад 50 робіт. Про таке поповнення своєї збірки сьогодні повідомили музейники.


фрагмент роботи художниці-наївістки Олени Рибальченко, збірка Херсонського художнього музею


Творчість мисткині присвячена українському селу, українській родині, народним традиціям, історії України загалом і добі козацтва зокрема. Вона писала багато краєвидів Херсона — міста, де живе останні майже 40 років й де по-справжньому розкрився її талант.


Зараз Олені Рибальченко 94 роки. Після пережитої російської окупації Херсона, вона почувається не дуже добре. Лише після деокупації художниця знову почала малювати, але через постійні атаки росіян зосередитися на мистецтві важко. Недавно Олена Рибальченко пережила обстріл свого будинку.


художниця Олена Рибальченко у своїй імпровізованій "майстерні", фото — Херсонський художній музей


"Ми радо прийняли цей щедрий дар, — кажуть у музеї. — Наша колекція й до цього налічувала більше сотні творів Олени Рибальченко. На щастя, під час окупації міста росіяни майже не зазіхнули на творчість мисткині, її картини, натхненні фольклором і народною поезією, залишаються з нами всі, крім однієї викраденої — "Їхав козак на війноньку...".


...на щастя, росіяни майже не зазіхнули на творчість мисткині, її картини, натхненні фольклором і народною поезією, залишилися у музеї після деокупації, крім однієї викраденої — "Їхав козак на війноньку"

Нагадаємо, що на початку листопада 2022 року російські окупанти викрали тисячі творів з Херсонського художнього музею та незаконно вивезли їх до анексованого Криму. Потім деякі з них "засвітилися" у Центральному музеї Тавриди у Сімферополі. Нині точне місце перебування більшості творів з колекції Херсонського художнього музею залишається невідомим.


роботи художниці-наївістки Олени Рибальченко, збірка Херсонського художнього музею


Загалом, творчий доробок Олени Рибальченко налічує близько тисячі живописних полотен, які перебувають у збірках різних музеїв, зокрема у Павлоградському краєзнавчому музеї (звідки родом мисткиня), в Музеї Івана Гончара у Києві та у приватних колекціях України та за кордоном.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк Фото: Херсонський художній музей







bottom of page