top of page

МИСТЕЦТВО ПОШТОЮ: НОВИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ДРОП МЕЙЛ-АРТУ ВІД UNDERGROUND POST

Дослідницький блог Underground Post випустив другий благодійний дроп мейл-арту у кооперації з українськими митцями. Весь прибуток від реалізації накладу  передали на користь українських оборонців.


аркуш марок від Underground Post

сувенірний аркуш марок від Underground Post та українських митців, фото - Underground Post


Ілюстрації до марок виконали 12 сучасних українських митців, а саме Даша Подольцева, Сергій Майдуков, Олексій Ревіка, Олег Грищенко, Ярослава Яцуба, Олександр Грехов,  Грася Олійко, Марта Лешак, Дмитро Кришовський, Марія Химинець, Максим Obsidianbone та Марі Кінович.


Шрифт, що використовується у дизайні, створений Нілом Хасевичем для агітаційних матеріалів УПА. Цифрову версію шрифту створила Марчела Можина. Марки вийшли накладом у 50 аркушів 178x178 мм, по 12 марок на кожен. Замовити їх можна на сайті Underground Post.


фрагменти сувенірного аркуша марок від Underground Post та українських митців (фото 1-6), фото - Underground Post


Underground Post («Підпільна Пошта») — це блог в Instagram та Facebook про історію України, крізь призму українських додержавних марок XX сторіччя. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, Underground Post почали видавати сувенірні філателістичні матеріали у кооперації з українськими митцями. Назва блогу перегукується із «Підпільною Поштою України», що діяла у 1949-1983 роках.


Автор проєкту надихнувся прикладом української діаспори, що протягом XX ст.  у різних країнах світу видавала власні не поштові марки. Їх клеїли на поштові листи поруч із державними поштовими знаками та використовували з метою інформування світу про визвольну боротьбу українського народу. Також ці марки сприяли збору коштів на українську справу. Створення марок об’єднало діаспорян та стало ще однією можливістю українців заявити світу про себе.


аркуш марок від Underground Post

фрагмент сувенірного аркуша марок від Underground Post та українських митців, фото - Underground Post


У наші дні марки та їх створення можуть здатися чимось несуттєвим, та не варто забувати про роль «паперової» пошти й філателії в доінтернетну епоху. Сьогодні на «українські підпільні» марки «полює» безліч філателістів і дослідників, проводяться спеціалізовані міжнародні аукціони. Початок повномасштабного вторгнення рф в Україну та випуск марки з російським воєнним кораблем Укрпоштою лише підвищив інтерес філателістів.


Попередній благодійний дроп Underground Post створив спільно з Володимиром Манжосом (aka WaOne). Серія називалася «Не купуй російську нафту» та стала сучасною інтерпретацією плаката часів Другої світової війни авторства Лоуренса Білла Сміта (США). Оригінальний плакат 1942 року закликав людей купувати військові облігації, підтримуючи цим боротьбу. Тоді також весь прибуток від реалізації накладу було передано на користь українських оборонців.



сувенірний конверт (фото 1) та аркуш марок (фото 2) з серії «Не купуй російську нафту (та газ)» від Underground Post та Володимира Манжоса (aka WaOne),

фото - Underground Post 



Більше про дослідницький блог Underground Post та феномен мейл-арту слухайте в епізоді нашого подкасту «Нотатки з мистецтва» створеного спільно з Radio Skovoroda.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page