top of page

НАДІЯ Є: КАРТИНИ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО ЗІ ЗНИЩЕНОГО ІВАНКІВСЬКОГО МУЗЕЮ МОГЛИ ВЦІЛІТИ

У неділю, 27 лютого, у селищі міського типу Іванків, що на Київщині, російські війська знищили місцевий музей, в якому зберігалися унікальні твори Марії Приймаченко. Сьогодні з'явилася інформація, що принаймні деякі картини могли вціліти.

Марія Примаченко "Наша Армія, наші хранителі", 1978


В Іванкові відбувся запеклий бій між Збройними Силами України та російськими окупантами. Після його завершення місцеві жителі повідомили, що війська РФ знищили місцевий Історико-краєзнавчий музей. Гордістю інституції була експозиція картин (близько 25 одиниць) Марії Оксентіївни Примаченко. Вона була мешканкою Іванківського району, жила і працювала у с. Болотня.


Про знищення картин Примаченко та інших експонатів музею вчора повідомила дослідниця та блогер Устина Стефанчук у своєму Facebook. Але вже сьогодні з’явилася інформація, що роботи Примаченко вдалося врятувати, бо їх напередодні пожежі винесли з музею небайдужі мешканці Іванкова. Скільки та які саме роботи врятували наразі невідомо. Цю інформацію нам підтвердило два незалежних джерела, які ми наразі не називаємо з міркувань безпеки.

Фото: wikiart.org

bottom of page