top of page

9 ВИСТАВОК ТИЖНЯ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Тема більшості виставок нашого нового дайджесту, на жаль, все та ж — війна. З хорошого: Одеський художній музей презентував свій перший проєкт з часів повномасштабного вторгнення, а біля Національного музею у Львові на вихідних люди чекають у довжелезних чергах (без перебільшень), аби побачити твори Примаченко. Ми підготували нову добірку подій, які можна відвідати вже зараз у Києві, Львові та Одесі.


вернісаж виставки "Дім" Андрія Чижова у галереї "Зелена канапа", Львів. Фото — Іван Станіславський

ДО ВІЙНИ

Одеський художній музей (OFAM)


30 липня музей вперше з моменту повномасштабного вторгнення відчинився для відвідувачів і представив новий виставковий проєкт «До війни». Музейники розповідають що у «довоєнний» 2021 рік вони опрацьовували нову хвилю надходжень до своєї колекції. «Дарування художників та колекціонерів, безвідмовна підтримка Marazli Club та цільова бюджетна програма, яку Олександр Ройтбурд організував за два місяці до своєї смерті — збагатили музей на шістсот сімдесят нових експонатів», - зазначають у музеї. Частину цих робіт публіка вже побачила у новій експозиції «Від двадцятих до двадцятих». А тепер, у проєкті «До війни», є можливість роздивитися ще більше з корпусу нових надходжень — художню та документальну фотографію, відео- і цифрове мистецтво, інсталяцію та non-object art. Фокус уваги колекціонування Музею розширився з локального мистецтва до національного масштабу, що відповідає новому статусу музею і викликам часу.


У цьому проєкті кураторська група (Кирило Ліпатов, Валерій Коршунов, Володимир Дамаскін) представили твори APL315, Олександра Ацманчука, Поліни Вербицької, Олега Голосія, Аліси Гоц, Ігора Гусєва, Василя Дмитрика, Дмитра Ерліха, Нікіти Кадана, Тараса Коблюка, Анастасії Колібабчук, Нікіти Кравцова, Олександра Курмаза, Сергія Ликова, Катерини Лисовенко, Миколи Лукіна, Євгена Нікіфорова, Олекси Манна, Віктора Покиданеця, Влади Ралко, Ніни Савенко, Андрія Сагайдаковського, Дениса Саліванова, Тетяни Скляр.



САЛЬВАДОР ДАЛІ. БОЖЕСТВЕННА КОМЕДІЯ

Національний музей «Київська картинна галерея»


У 50-х роках XX століття Сальвадор Далі отримав завдання проілюструвати “Божественну комедію”. Так народилися 100 акварелей, по одній для кожної зі ста пісень поеми. Серія цих ілюстрацій — унікальний приклад книжкової графіки митця.


"Київська картинна галерея" запрошує відвідати виставковий проєкт робіт Сальвадора Далі "Божественна комедія", який відкрився 2 серпня. Експозиція доповнена тематичними інсталяціями та відеорядом, що занурить відвідувачів у атмосферу дантівського всесвіту.



ОСЯЙНИЙ ПРОСТІР. КЕРАМІКА НЕЛЛІ ІСУПОВОЇ Національний музей «Київська картинна галерея»


Керамічні скульптури Неллі Ісупової позначені виразною індивідуальністю, національною своєрідністю, грою фантазії. Для поліхромної глазурованої майоліки мисткині притаманна гармонія скульптурних деталей і багатоколірного розпису. Зоо- та антропоморфні вироби художниці уособлюють унікальний і неповторний, імпровізовано-грайливий характер образної й пластичної мови. Кожний витвір випромінює тепло й любов, якими автор щиро ділиться із глядачем.



ВИСТАВКА ПРО НАШІ ВІДЧУТТЯ

Мистецький арсенал, Київ

Виставка, присвячена сприйняттю мистецтва в часи війни, представляє живописні роботи та інсталяції, а також низку персональних історій працівників і працівниць Мистецького арсеналу, зафіксованих у відео.


На виставці можна побачити роботи українських митців: Марії Примаченко, Миколи Маценка, Матвія Вайсберга, Галини Неледви, Юрія Соловія, Інни Хасілєвої, Олександра Дубовика, Андрія Сагайдаковського, Марії Куликовської, Групи «Шапка», Олега Харча, Арсена Савадова, Мирослави Дорошенко, Володимира Бовкуна, Лесі Хоменко, Юрія Коваленка, Анатолія Сумара.

ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ. ПЛАКАТИ Головна алея Меморіалу Національного музею історії України в Другій світовій війні, Київ

Виставка плакатів об’єднала роботи польського графіка Войцеха Коркуця та українського художника Андрія Єрмоленка. Більшість із плакатів, представлених на виставці, були створені після 24 лютого 2022 року у відповідь на російське вторгнення та героїчний опір України.


Обидва художники гостро реагували на події, що відбулися, та трансформували свої емоції у художні твори, використовуючи кожен свій упізнаваний стиль.



СТОСУНКИ З ОБРАЗОМ. АЛЬОНА КУЗНЄЦОВА, ЖАННА ПЕТРЕНКО Галерея Imagine Point, Київ


Виставковий проєкт представляє живопис та керамічну скульптуру Альони Кузнєцової та гобелени Жанни Петренко. Звернення до традиційних технік: кераміка, ткацтво, цяткування, відображає спільне відчуття змін та крихкості життя і світу навколо. І ці ж старовинні практики є одвічним засобом зцілення.


«Гобелен це живопис, але нитками. Різниця в тому що повертатись до виправлень вже

немає можливості. Кожна помилка, є свідченням неідеальності нашого життя, протягом

цього процесу відбувається зміна і з роботою, і зі мною...» – каже Жанна Петренко. У своїх творах вона використовує старовинну техніку гобеленового ткацтва.


«...ці роботи — повернення до реального життя, що містить складні стосунки, ерос і танатос,

невимовне, передчуття незворотнього. На полотні крім олії, [я] використовувала колажі,

аплікації та бісер, що став ідеальним інструментом сповільнення часу» – ділиться Альона Кузнєцова.



ВІЙНА. ФОТОВИСТАВКА ОЛЕКСАНДРА ГЛЯДЄЛОВА Національний заповідник «Софія Київська»


Олександр Глядєлов — один із ключових українських фотографів-документалістів. Його професійна діяльність тривалістю понад три десятки років є практично ровесницею державної незалежності. За свій тривалий і насичений гарячими точками професійний шлях Глядєлов устиг висвітлити воєнні конфлікти в Молдові, Нагірному Карабаху, Чечні, Киргизстані, Сомалі, Південному Судані. З моменту, коли 8 років тому Росія привела війну до його власної країни, фотограф висвітлює бойові дії на території України. Раніше це був Донбас, де під час трагічного Іловайського котла 2014 року Глядєлова було поранено. А зараз, у 2022, йому не довелося далеко їхати на зйомку — повномасштабна війна в кінці лютого сама прийшла до Києва — столиці України, де мешкає фотограф.


На виставці можна побачити кадри зокрема з міста Ірпінь — колись затишного передмістя Києва, оточеного сосновими лісами, а нині вщент знищеного обстрілами окупаційних військ. Глядєлов знімав евакуацію мирного населення з розтрощеного вибухами містечка через зруйнований міст, що тривала під неперервними обстрілами. В експозицію також увійшли світлини з Бучі, Гостомеля, Бородянки, Мощуна, Харкова, Запоріжжя, Чугуєва, Малої Рогані, Бахмута та Краматорська.


Оптика Глядєлова чіпка, уважна і при цьому гуманістична. Вона далека від відстороненої “холодності” звичного репортажного погляду, але і не спекулятивна. У ній є дистанція, достатня, щоб залишити суб’єкту його суб’єктність, право на власний простір — Глядєлов не “заглядає в душу”, не маніпулює емоціями. Але він — і не відсторонений спостерігач, він залучений учасник, чия емпатія делікатна і ненав’язлива. Це читається в композиції кожного кадру — будь то самотній чоловік у візку, кудлатий пес на дорозі чи пошкоджений снарядом будинок. Це читається, як у дзеркалі, в обличчях людей на знімках, які обирає автор — чи військових, чи волонтерів, чи мирних мешканців — сповнених болю, чи відчаю, рішучості, зосередження чи розгубленості, але завжди — гідності.



ДІМ. АНДРІЙ ЧИЖОВ Галерея «Зелена Канапа», Львів

Андрій Чижов народився і виріс у Севастополі. Після окупації Криму «питання дому» для художника стало важким та болісним. Це сублімувалася у багаторічний цикл живописних полотен, лейтмотивом яких незмінно є хати.

Нову серію живописних робіт Чижов присвячує всім тим українцям, які покинули свої домівки та шукають прихисток в інших місцях. Дім стає символом мирного життя, вдячності за допомогу та надії.



МУЗИ НЕ МОВЧАТЬ

Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», Львів

Проєкт представив понад пів сотні авторів з усієї України. Створене ними мистецтво, що з’явилось у час війни, показують в режимі реального часу. Експонують живопис, предметний дизайн, архітектуру, відеоарт.


Серед учасників виставки: Володимир Будніков, Жанна Кадирова, Влада Ралко, Тіберій Сільваші, Дмитро Молдованов, Ярослав Мотика, Альбіна Ялоза, Ігор Янович, Юрій Денисенков, Ганна Друль, Андрій Дудченко, Ірина Каленик, Олександр Король, Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Антон Логов, Садан, Данило Мовчан, Володимир Семків, Денис Шиманський та інші.


У паралельній програмі проєкту також передбачені виставки в інших просторах, дискусії та зустрічі, лекції, концерти й кінопокази.



МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. «ДАРУЮ УКРАЇНІ!»

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького


До експозиції увійшло близько ста творів яскравої представниці «наївного» мистецтва Марії Примаченко (1909 – 1997). Переважна частина композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя. Напередодні ми опублікували великий репортаж про те, як в умовах воєнного стану музейники готуються до першого великого виставкового проєкту з часу повномасштабного вторгнення та чому вирішили експонувати саме Примаченко. Про інші виставки, які зараз тривають в українських містах читайте у нашому попередньому дайджесті.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest

Матеріал: Ія Степанюк Фото: Дар'я Мазурик/НМЛ, Іван Станіславський/Зелена Канапа, Національний музей «Київська картинна галерея», пресслужба МКІП, Олександр Глядєлов.





bottom of page