top of page

10 ВИСТАВОК ТИЖНЯ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Віра, яка зрушує гори, все ті ж фантастичні звірі Марії Примаченко, але вже на новій локації, народний іконопис Поділля XIX століття, український політичний плакат, artistic research – перелік виставкових проєктів, що пропонують музеї та галереї у різних містах України, вражає жанровим різноманіттям. Ми підготували нову добірку подій, які можна відвідати вже зараз або найближчим часом.


фрагмент експозиції "Коли віра зрушує гори". Фото - PinchukArtCentre




КОЛИ ВІРА ЗРУШУЄ ГОРИ PinchukArtCentre, Київ


Проєкт представлено разом з антверпенським Музеєм сучасного мистецтва М НКА та урядом Фландрії. Фламандська спільнота, попри всі ризики, надала для експонування роботи Франсіса Аліса, Берлінде де Брукере, Яна Фабра, Барбари Крюгер і багатьох інших художників. Серед українських митців — Андрій Сагайдаковський, Анна Звягінцева, Олексій Сай, Влада Ралко, Леся Хоменко та інші.


У залах артцентру пліч-о-пліч з українськими художниками представлені митці, чиї роботи є вагомою частиною фламандської національної колекції. Культурна спадщина європейських держав ще ніколи не ввозилася до країни, у якій триває війна. "Це ризик. Але Фламандський уряд буде робити свій внесок в Україну, щоб показати, що Україна має значення", — коментує Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre і співкуратор виставки.



У межах виставки «Коли віра зрушує гори» також презентують проєкт «Російські воєнні злочини». Світлини, що стали його частиною, були зроблені у різних куточках України від першого дня повномасштабного вторгнення росії та до початку липня. Світлини представляють колективний образ, створений фотографами, які долучилися до збору доказів і фіксації воєнних злочинів росіян.

Кульмінація проєкту – відео, яке створив Олексій Сай, зібравши 6400 зображень, що фіксують злочинні дії окупантів.



Проєкт «Російські воєнні злочини» став фінальною точкою траєкторії всієї виставки “Коли віра зрушує гори”, адже до нього в той чи інший спосіб відсилають усі ідеї та наративи, що пронизують експозицію.



АМПУТОВАНА ВЕСНА

Арт-центр «Я Галерея», Київ


«Автори вдивляються у нинішні явища: від форм катування та масових ґвалтувань російськими військовими до вимушеного переселення та приглушеного відчуття втраченої весни. Через призму об'єктива митці та мисткині дивляться на нову реальність та конструюють художню відповідь на неї», – розповідають організатори. На виставці представили здебільшого ігрові недокументальні фотопроєкти.


Серед авторів: Ола Єрємєєва, Віталія Щелканова, Оля Коваль, Діма Толкачов, Юлія Галета, Вікторія Лихольот, Богдан Гуляй. Кураторка: Аля Сєгал. «Ампутована весна» – частина виставкової програми днів актуальної культури МЕРЕЖИВО.


ВИСТАВКА ПОДІЛЬСЬКОЇ НАРОДНОЇ ІКОНИ

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького



На експозиції представлено близько 70 пам’яток. Народні художники по-своєму інтерпретовували біблійні сюжети та мотиви. Серед особливостей, притаманних народній іконі саме Поділля, — вишукана квіткова орнаментика, мультисюжетність та великі формати ікон.


Усі твори — частина приватної колекції, яка збиралася понад 40 років і, ймовірно, експонується не часто, тому зараз є унікальна можливість їх побачити.



МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. «ДАРУЮ УКРАЇНІ!»

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького


До експозиції увійдуть близько ста творів яскравої представниці «наївного» мистецтва Марії Примаченко (1909 – 1997). Переважна частина композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя. Напередодні ми опублікували великий репортаж про те, як в умовах воєнного стану музейники готуються до першого великого виставкового проєкту з часу повномасштабного вторгнення та чому вирішили експонувати саме Примаченко.



RELOCATION

PM Gallery, Львів


Про виставковий проєкт сучасного мистецтва RELOCATION, що відкрився у львівській PM Gallery і який реалізували у партнерстві з артпростором "Інститут автоматики", ми вже писали раніше. В експозиції представили живописні роботи, інсталяцію, фотографію та відеоарт. Серед учасників проєкту — Андрій Підлісний, Максим Мазур, Юрій Болса, Галина Андрусенко, Олександр Богомаз, Каріна Синиця, Владислав Рябоштан, Molly Route, elisELIS.


Роботи можна придбати. 50% вторгованих коштів спрямують на підтримку сімей художників, які втратили житло внаслідок повномасштабної війни.



ПЛАСТИЧНИЙ КОД. ІГОР СТЕФ’ЮК

Музей модернізму, Львів



У залах Музею Модернізму триває персональна виставка скульптора Ігоря Стеф’юка. Це мистецька інтервенція в постійну експозицію Музею. Ігор Стеф’юк (1949–2017) – уродженець Гуцульщини, львів’янин. Його становлення та вся творча еволюція тісно пов’язані з інтелектуальним трендом постструктуралізму, зазначають організатори. «Перші формальні експерименти Стеф’юка 1980-х у галузі поліхромної скульптури стосувалися стилізації та спрощення національного архетипу. В наступному десятилітті 1990-х він спромігся віднайти абстрактний модуль, що резонував із західними стилями мінімалізму та хайтеку, ускладнюючи техніку конструкціями з металу та пластику», – пояснюють у музеї.



РЕФЛЕКСІЇ. ПАВЛО ПОНОМАРЕНКО

Галерея «ХотАртХол», Львів


До березня 2022 року Павло Пономаренко жив та творив у Маріуполі, проте війна змусила його покинути рідне місто, відтак він переїхав до Львова. Виставка «Рефлексії» – це погляд художника на події в Маріуполі, державі та світі загалом.


Крізь призму особистого досвіду автор передає свої враження від нового життя – «нові місця, нові люди», які опинились в умовах повномасштабної війни в Україні. За допомогою простих геометричних форм та стислої гами кольорів, автор надає глядачеві можливість зазирнути у ті відчуття та ситуації, у яких перебував він та його близькі.



УКРАЇНА ПОНАД УСЕ

Центр сучасного мистецтва, Івано-Франківськ


Виставка сучасного українського політичного плаката у Франківську зібрала роботи Нікіти Тітова, Дмитра Дзюби та Дмитра Журавля.


«Мистецький проєкт присвячений українським захисникам та захисницям, територіальній обороні, волонтерам, лікарям та кожному, хто сьогодні бореться за нашу державу проти російських загарбників, внутрішній та зовнішній красі українців, їх незламній волі до свободи!», – описують організатори.



ВИСТАВКА ОДНОГО ТВОРУ «АЛЬФРЕД ПОТОЦЬКИЙ: ОСОБИСТІСТЬ, РІД, ІСТОРІЯ»

Палац Потоцьких, Львів


Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького запрошує на відкриття виставки одного твору «Альфред Потоцький: особистість, рід, історія», яке відбудеться 29 липня о 14:00 у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких


За словами організаторів, цьогоріч минає 15 років із часу облаштування у Палаці Потоцьких експозиції європейського мистецтва XIV – XVIII ст. з колекції ЛНГМ, а від дня народження замовника цієї споруди – 205. З нагоди цих ювілейних дат портрет Альфреда ІІ Юзефа Потоцького (1822–1889), пензля львівського художника Александра Рачинського, повернеться до резиденції.


На відкритті відвідувачі дізнаються про постать Альфреда ІІ Юзефа, атрибуцію та реставрацію його портрета, генеалогічне дерево роду Потоцьких і вклад в історію магнатської родини.



СЛІПІ ВІКНА

Галерея «Світло», Львів



Мистецькому дослідженню, яке здійснила команда з Харкова, ми присвятили окремий матеріал минулого тижня. Автори задокументували та художньо інтерпретували форми та засоби укріплення вікон, які вигадують українці, аби захиститися від наслідків обстрілів та бомбардувань. У межах експозиції представили фотоінсталяцію й текстові матеріали дослідження. Експоновані світлини створювалися впродовж квітня-червня 2022 року.




Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ольга Головчин

Фото: PinchukArtCentre, Дар'я Мазурик/НМЛ, Тетяна Лозинська/PM Gallery, Центр сучасного мистецтва в Івано-Франківську, галерея «Світло», Галерея «ХотАртХол», Ya Gallery








bottom of page