top of page

6 ВИСТАВОК СЕРПНЯ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Виставковий календар останнього місяця літа видався щільним: проєкти до Дня Незалежності, виставки присвячені культурній спадщині, яку ми, на жаль, втрачаємо через війну, артколаборації, навіть кілька фондових експозицій. Мистецьке життя, попри війну, не втрачає імпульсу. Ми підготували нову добірку подій, які можна відвідати у різних містах України у серпні.



ВИСТАВКА ВИШИТИХ КИЛИМІВ КАТЕРИНИ КОЛІДИ Київ, Національний музей українського народного декоративного мистецтва

гаптовані килими Катерини Коліди,

фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


На виставці вперше покажуть творчий доробок сільської рукодільниці Катерини Коліди (1922 – 2001) з родинної колекції, який пролежав у скринях півстоліття.


Народна майстриня жила у селі Волсвин на Львівщині, усе життя працювала у колгоспі й не мала художньої освіти. Вечорами та ночами вишивала килими, камізельки, сорочки, рушники, подушки, заквітчані особливою технікою гладі, яку сама вдосконалила.


Зі слів родичів, Катерина Коліда без вагань позичала вишиті килими для того, щоб прикрашати весілля. Так у рідному селі Волсвині сірі брезентові шалаші перетворювалися у казкові шатри. Вишивала майстриня до глибокої старості та багато своїх робіт дарувала сільській церкві. Її килимами й досі прикрашають храм на великі свята.


Виставка триватиме до 27 серпня.



ПОЛІНА РАЙКО. ЗНИКОМЕ. ВИСТАВКА-ДОКУМЕНТ Київ, Національний центр "Український Дім"

світлини розписів хати Поліни Райко (1990-ті рр.) опубліковані у виданні "Чисте мистецтво"

(видавництво "Родовід", 2017)


Виставка стала реакцією на руйнування будинку-музею художниці в Олешках, що сталося внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.


Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року дім-музей опинився на території, тимчасово окупованій військами РФ. 6 червня 2023 року російські загарбники підірвали Каховську ГЕС, спричинивши затоплення прилеглих територій. Унікальні розписи Поліни Райко повінь знищила майже повністю.


На виставці-документі "Поліна Райко. Зникоме" представлені архівні фотографії, відеоінсталяція, фільми про художницю, тематичні плакати українських ілюстраторів.


Проєкт можна відвідати до 27 серпня.



ГОСТИНЕЦЬ Київ, thesteinstudio (Лютеранська, 6)

художниця Ольга Штейн та кураторка Тамара Турлюн готують у квартирі №11 на Заньковецькій 8 до проєкту "Гостинець", фото - thesteinstudio


"Гостинець" стане першим проєктом у стінах самоорганізованого простору thesteinstudio з моменту повномасштабного вторгнення (раніше тут регулярно відбувались виставки та ярмарки з сучасного мистецтва).


Головна тема проєкту — їжа, як форма пам‘яті, її роль та значення у житті людини.


В Україні немає чи ні однієї сім’ї, якій не довелося б пережити родові травми після Голодоморів, воєн та репресій радянської тоталітарної машини. Водночас Україна вважається “житницею світу” та постачає зерно навіть в умовах ведення бойових дій. Місце і роль їжі та обрядовості, пов’язаною з нею, змінюється під впливом історичних подій.


У виставці зібрані різні історії українських художників і художниць, пов’язані з традицією приготування та споживання їжі. Серед учасників — Катя Лесів, Катерина Алійник, Лада Вербіна, Євген Коршунов, Ольга Штейн, Інга Леві, Діана Халілова, Тамара Турлюн.


Виставка триватиме до 31 серпня.



КОСМОГОНІЯ СЕНСІВ Луцьк, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків

монтаж виставки “Космогонія сенсів”,

фото — Музей сучасного українського мистецтва Корсаків


Для участі у проєкті відібрали понад 500 артоб'єктів від 300 українських художників за результатами всеукраїнського оупен-колу. Він тривав з 23 березня по 1 травня 2023 року і зібрав понад півтисячі учасників.

Вернісаж проєкту відбудеться 24 серпня. Саме у цей день музей відзначатиме своє 5-річчя.


“Космогонія сенсів” є частиною мистецького проєкту "Космогонія", що триває з листопада 2022 року і передбачає створення художником Петром Антипом найбільшої картини у світі площею 2000 квадратних метрів.



ЖИВА ТРАДИЦІЯ: МОЯ СОРОЧКА Львів, Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького

відвідувачки вернісажу "Жива традиція: моя сорочка" (фото 1), деталі експонатів виставки (фото 2,3), фото — Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

На виставці представлені роботи учнів майстерні Магди Дзвін: рівненські, тернопільські, київські, івано-франківські, чернівецькі, полтавські, львівські сорочки.


Також експонуються давні збережені сорочки з різних приватних колекцій та їх сучасні репліки чи інтерпретації. Крім того, виставку доповнюють комплекти народного вбрання початку – першої третини XX ст. із Покуття, Гуцульщини, Опілля, Лемківщини та Полісся зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького. У пропонованих комплектах сорочка виступає невіддільним акцентом строю та гармонійно поєднується з усіма його частинами.


Виставку продовжено до 3 вересня.



ГУЦУЛЬЩИНА У СВІТЛИНАХ КАРЛА ЗВІРИНСЬКОГО

Львів, виставкові зали Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (вул. Листопадового Чину, 7)

фрагменти експозиції виставки "Гуцульщина у світлинах Карла Звіринського",

фото — Тетяна Буняк


Виставка присвячена 100-річчю від дня народження митця. Карло Звіринський – живописець, іконописець, педагог, чільний представник українського шістдесятництва.


На виставці представлено маловідомий пласт мистецької спадщини Карла Звіринського: художню фотографію, яка розкриває ще одну грань його таланту. Світлини для експонування передала донька художника Христина Звіринська-Чабан. Виставка триватиме до 1 жовтня. Попри те, що літо вважають порівняно спокійним періодом в артіндустрії, адже дієвці культури відпочивають від гучних подій весни та готуються до нових проєктів, що зазвичай стартують восени, у контексті презентації українського мистецтва у світі, літо 2023 року видалося суперспекотним. Читайте наш матеріал про актуальні виставки українського мистецтва у світі.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк























bottom of page