top of page

14 робіт Якова Гніздовського виставили на благодійний аукціон

Благодійний онлайн аукціон “Гніздовський для Азову” львівська галерея Shum Art Gallery організувала в межах свого виставкового проєкту “Світи Близькі і Далекі”, на якому зараз експонується близько дев’яноста робіт знаного українсько-американського графіка Якова Гніздовського.


“Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery

фрагмент експозиції виставки “Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery фото - Shum Art Gallery


Представлені на виставці твори створені митцем впродовж 1947-1985 років, здебільшого це — дереворити та лінорити. Експозиція доповнена рідкісним стародруком XVIII століття з рідного села Якова Гніздовського — Пилипче, Тернопільської області, а також афішами, екслібрисами та книжками, над оформленням яких художник працював протягом 1960-1980-х років.


Яків Гніздовський (1915-1985), рятуючись від радянської окупації, емігрував спочатку до Європи, а згодом, 1949 року, до США, де й прожив решту життя. Малював олійними фарбами й темперою, займався гравюрою, ксилографією, скульптурою малих форм. Його спадщина складає сотні картин, а також понад триста гравюр. Дві картини митця — “Зимовий пейзаж” і “Соняшник” –  прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді у Білому домі. Окрім цього, художник виконав екслібрис, частина якого стала логотипом українознавчого інституту у Гарварді.


“Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery

фрагмент експозиції виставки “Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery фото — Естет Газета


“Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery

фрагмент експозиції виставки “Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery фото — Естет Газета


У благодійному аукціоні беруть участь чотирнадцять унікальних лотів. Це — естампи Якова Гніздовського, які надала його родина.


Станом на 2 квітня найвища ставка аукціону становить 4200 доларів США за лот “Зимовий сад”. Найбільше ставок під лотами “Перша українська церква в Америці” (зараз найвища ставка - 1500 доларів США) та “Ялини (ІІ)” (зараз найвища ставка - 2200 доларів США). 


Торги відбуваються онлайн. Аукціон триватиме до 7 квітня.


Також на аукціоні представлено три спеціальні лоти-меморабілії від наших захисників, а саме дві фотокниги із розповідями та світлинами героїв полку “Азов” і прапор України з оригінальними підписами українських воїнів.


“Світи Близькі і Далекі” в Shum Art Gallery

принт-скрін з сайту, на якому триває благодійний аукціон робіт Якова Гніздовського


Організатори мають на меті зібрати 2 мільйони гривень. Гроші долучать до збору Azov One на стаціонарну РЕБ систему для захисту особового складу від FPV та інших ворожих дронів.


Подію організували завдяки підтримці родини Якова Гніздовського: дружини Стефанії Кузан-Гніздовської, доньки Міри Гніздовської та племінника дружини, митця — Івана Кузана.


Окрім цього, відвідувачі галереї можуть підтримати збір, придбавши в Shum Art Gallery листівки із зображеннями робіт Якова Гніздовського.


“Ми підбирали їх спільно з родиною художника, тож це особлива лімітована серія із семи листівок, із копірайтом фонду митця, кожна – з обмеженим тиражем (лише 200 штук). Благодійний внесок за листівку – від 100 гривень. Усі кошти відразу падають на нашу банку збору “ГНІЗДОВСЬКИЙ для АЗОВу”. Впевнені, що це буде гарна пам’ятка з нашої виставки, а також знак вашої підтримки для бійців 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” НГУ”, – розповідають на Facebook-сторінці галереї.


листівки з зображенням робіт Якова Гніздовського, які можна придбати в Shum Art Gallery

та підтримати благодійний збір (фото 1-3) фото - Shum Art Gallery



Іншу роботу Примаченко “Моя хата, моя правда” весною 2022 року виставив на продаж аукціонний дім de Pury в межах благодійного аукціону Венеційської бієнале. Картину продали за 110,000 Євро. Вторговані кошти передали на підтримку різних культурних ініціатив та інституцій в Україні.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page