top of page

ІНШЕ "Я" НА ВИСТАВЦІ ALTER EGO В ГАЛЕРЕЇ IMAGINE POINT

“AlterEgo” – виставковий проєкт, реалізований у співпраці галереї сучасного мистецтва Imagine Point та українського художника та скульптора Олексія Малих. Відкриття виставки відбулося 21 жовтня. До експозиції увійшли ретроспективні роботи митця та серія “свіжих” полотен, які Олексій створив вже після 24 лютого 2022.


фрагмент експозиції "AlterEgo" в галереї Imagine Point. Київ, жовтень 2022. Фото — Сергій Мазураш


Враховуючи концепцію проведення парних та групових проєктів, що була ініційована кураторкою та власницею галереї Катериною Добровольською, до участі було запрошено самобутнього буковецького майстра Гната Чугая. У даному проєкті його роботи були представлені вперше. Отож, ця виставка своєрідний дебют митця у медіапросторі.


За словами Олексія, він “познайомився” з Гнатом, цілком випадково, коли заблукав у лісі під час підйому на гору Пікуй. Це знайомство та подальше спілкування неабияк збагатило творчість Олексія Малих. Художникам деколи доводилося розмовляти жестами та малюнками, бо Гнат володіє сумішшю угорської та української, а писати вміє лише “чертами й резами”. У просторі галереї розмістили дерев’яні обереги Гната Чугая поряд з роботами Олексія Малих, які почали заселяти непрОсті – мавки, чугайстри та інші сутності…


фрагменти робіт з експозиції "AlterEgo" в галереї Imagine Point. Київ, жовтень 2022. Фото — Сергій Мазураш



Формотворчий підхід, сплетіння різних ідентичностей та стилів життя, що дуже різняться у Києві та в Карпатах, сформувало дещо нове всередині самого Олексія Малих. Так з’явилося його альтер его – субособистість, яка існує метафорично і «замінює» або доповнює основну, залежно від обставин. В українському сучасному контексті – це прямий варіант психологічного захисту та адаптації до того, що відбувається.


фрагмент експозиції "AlterEgo" в галереї Imagine Point. Київ, жовтень 2022. Фото — Сергій Мазураш



Кураторську позицію Катерини Добровольської можна розглядати як протиставлення нас (як таких) самим собі. Сучасний триб життя характеризує бажання відсторонитися від подій російського вторгнення. Ми настільки поглинуті тривожною енергетикою війни, що в якийсь момент усвідомлюємо почуття відчуження від світу та самих себе. Це наче ілюзія того, що хтось інший замість тебе живе в цій реальності, а не ти.


Олексій Малих на відкритті виставки "AlterEgo" в галереї Imagine Point. Київ, жовтень 2022. Фото — Сергій Мазураш


Восьмимісячний досвід рефлексії над темою війни, що стала новою реальністю, відкрив потенційно нових нас. “Атрибутована” підпорядкованість старим наративам обнулилася на рівні суспільної ідентичності, що унеможливило традиційне в нашому розумінні буття та змінило взаємодію як з внутрішнім Я, так і з зовнішнім медіумом. Можливо, зсередини ми цього не помічаємо, але мистецтво показує, що зміни вже відбулись.


Виставковий проєкт “AlterEgo” триватиме у київській галереї Imagine Point до 12 листопада 2022.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Інна Каленська, історикиня мистецтв, артменеджерка галереї Imagine Point Фото: Сергій Мазураш/галереї Imagine Point


bottom of page