top of page

УКРАЇНСЬКІ ХУДОЖНИЦІ НА АРТ-ТИЖНІ У ПАРИЖІ

Традиційно щоосені у столиці Франції відбувається Тиждень мистецтва. Цього року на поціновувачів прекрасного чекали 5 великих міжнародних артринків та багато невеличких виставок, зокрема – експериментальна виставка «99,9», організована українською художницею Зоєю Скоропаденко.


афіші виставки «99,9», організованої українською художницею Зоєю Скоропаденко

у Парижі, 2022


Роботи українських митців можна було побачити на арт-ярмарку «Asia Now». Сінгапурська галерея Yavuz привезла до Парижу роботу Станіслави Пінчук «ROOT SYSTEMS» («Коренева система») в техніці pin-holes on paper.


фрагменти серії Станіслави Пінчук «ROOT SYSTEMS», фото - YAVUZ GALLERY


А на стенді Спеціальних проєктів цього ринку Пінгшанський музей мистецтва з Китаю разом з компанією AiKa в межах музею віртуальної реальності DSLCollection представили Vr-ART Ukrainian проєкт – презентацію віртуального павільйону українського мистецтва, в якому, зокрема, можна було побачити роботи харків’янина Романа Мініна. Павільйон й надалі можна переглянути у віртуальному світі Metaverse. Щоправда, під час арт-ярмарку система не завше добре працювала, але загалом ідея дуже добра: наразі для українського мистецтва, переважна частина творів якого перебувають у сховищах (і є однією з ключових цілей для ворога), віртуальний світ – просто ідеальне середовище.




На першому африканському арт-ярмарку «AKAA Also Known As Africa» українські митці не були представлені, проте як гостю було запрошено художницю Зою Скоропаденко, адже у неї заплановано серію спільних артпроєктів з митцями з африканських країн на наступний рік.


художниця Зоя Скоропаденко на «AKAA Also Known As Africa»


Найбільшою несподіванкою для традиційних відвідувачів Арт-тижнів в Парижі була зміна ключового гравця події. Починаючи з 1974 року головною подією тижня був арт-ярмарок FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain), яким керує група RX Global.


Однак 2022 року організатори FIAC не змогли продовжити контракт із Grand Palais, в якому відбувалася виставка, натомість «місце» викупили організатори Art Basel.


Art Basel – найбільший і наймасштабніший, зокрема і в фінансовому вимірі, ринок сучасного мистецтва у світі, заснований 1970 року у місті Базель (Швейцарія), котре вважається культурною столицею Швейцарії. З 2002 року подію також почали проводити у США – в Маямі Біч (Флорида), з 2008 – у Гонконгу, а з 2022 – вже й у Парижі.


Art Basel – найбільший і наймасштабніший, зокрема і в фінансовому вимірі, ринок сучасного мистецтва

у світі


Кілька місяців тому ярмарок вирішив підтримати Україну. Щоправда, у дещо швейцарському стилі.


У співпраці з PinchukArtCentre у червні 2022 року на Art Basel у Швейцарії у публічному просторі було презентовано роботи українських художників. Під час ярмарку 11 диптихів з останньої серії фотографій Бориса Михайлова «Випробування смертю» було розміщено на білбордах і фасадах культурних інституцій Базеля. Також Art Basel пожертвував 110 тисяч швейцарських франків благодійним організаціям, котрі допомагають українським митцям, та віддав українській лікарні «Охматдит» прибуток від концерту, який відбувся під час відкриття арт-ярмарку. «Зіркою» концерту був… російський панк-гурт Pussy Riot…


Наприкінці жовтня 2022 у Парижі, замість історичного FIAC, у Grand Palais відбувся арт-ярмарок Bаsel Paris+. Свої експозиції привезли на цю подію понад 150 галерей.


Багато парижан та французів проігнорували «новачка» через лояльність до FIAC, але це не завадило Miami Bаsel Paris+ таки зібрати тисячі відвідувачів.


президент Франції Еммануель Макрон на відкритті Basel Paris+, 2022. Фото - Art Basel


Art Basel – дуже дорогий виставковий майданчик. Квиток на один день для пересічного глядача коштує 40 євро. Ціни творів мистецтва на другому (дешевшому) поверсі ярмарку стартують з кількох тисяч євро. Українських художників на Bаsel Paris+ не було – однак, зрозуміло, без згадки про Україну не обійшлося.


У звіті за 3 листопада 2022 року Art Basel зазначає, що попри турбулентність цього року, інфляцію та «неспровоковане вторгнення Росії в Україну, що перетворилося на тривалий конфлікт», колекціонери мистецтва у цілому світі купують більше – і обирають дорожчі твори, ніж торік.


презентація колекції ArtyCapucines на Art Basel Paris+ (колаборація Louis Vuitton з митцями Alex Katz, Jeff Koons, Takashi Murakami, Yayoi Kusama та ін.)


За даними Art Basel, колекціонери цьогоріч витратили понад вдвічі більше грошей на мистецтво, ніж минулого року. Але не треба бути великим аналітиком, аби побачити, що в середовищі не настільки заможних шанувальників мистецтва (та й митців теж) все зовсім інакше.

Присутність російського війська в Україні так чи інакше відчув весь світ. Ціни на харчі, бензин, електрику підскочили майже по всій планеті. Митці та шанувальники мистецтва – не виняток. Інша річ – що для них мистецтво – це не просто вдала інвестиція, а сенс життя.


Виставка «99,9»: майстри й «жайворонки» – проти кризи. Українці не були б українцями, якби не вигадали свій підхід. Художниця Зоя Скоропаденко, разом зі своїми друзями із «Мистецького кола Зої» та галереєю The Meloy Art, зорганізувала під час арт-тижня експериментальну виставку, на якій можна було не тільки помилуватися шедеврами відомих митців минулого, а й купити не менш прекрасні шедеври сучасності за символічною ціною 99,9 євро. Це трохи більше, ніж ціна квитків на два дні Bаsel Paris+. І все це – буквально за 300 метрів від Notre Dame de Paris.


вхід до паризької галереї L'Aleatoire, де експонувався проєкт «99,9»


«Ранок — це «тиха година» для будь-якої галереї, люди зазвичай відвідують виставки пізно вдень або ввечері, тому з концепцією «99,9 євро вранці» з 10 до 12 ранку ми дали змогу палким шанувальникам мистецтва прийти в галерею раніше, щоб купити собі картину за символічну ціну без звичного гамору пізніх відвідувачів, – розповідає Скоропаденко. – Не забувайте, що ми конкурували з багатьма арт-ярмарками, які відбулися цього тижня в Парижі: Miami Basel Paris+, Asia Now, Paris Internationale, Moderne Art Fair, AKAA African Art Fair тощо, тому було надзвичайно радісно бачити, як ще до 10 ранку під дверима галереї збирається черга людей, котрі чекають на відкриття виставки».


Сам вхід на виставку був безкоштовним – а на стінах галереї l'Aleatoire можна було побачити роботи таких геніїв мистецтва, як Ман Рей, оригінальні малюнки та картини Кіта Харінга, ескіз олівцем Анрі Тулуз-Лотрека та твори Франсуази Жило, Луї Анкетена (друга Ван Гога) та Марі Лоренсен. Всі ці картини – з приватних колекцій, тож шансів помилуватися на них вдруге – не так вже й багато.


на стінах галереї l'Aleatoire можна було побачити роботи Луї Анкетена, Кіта Харінга (на перших двох фото) та інших всесвітньовідомих митців

«Ідея поєднання сучасного мистецтва та робіт майстрів минулого на одній стіні полягає в тому, щоб показати колекціонерам мистецтва, що навіть якщо ви збираєте лише Рембрандта чи да Вінчі, вони чудово виглядатимуть, наприклад, поряд із квітами Дмитренко на стіні вашої спальні. Виставка «99,9» була створена, аби показати людям, що колекціонування мистецтва може бути цікавим і не обов’язково занадто дорогим хобі, доступним для звичайних людей – а не тільки для багатіїв», — пояснює Скоропаденко.


Художниця презентувала на цій виставці свою серію картин «Notre Dame Brule», яка показує хід реконструкції собору після пожежі, а також квіти з серії картин «Нові майстри Помпеї».


Поряд – ще одні українські квіти, картини й кераміка Єви Дмитренко, молодої французької художниці українського походження. Дід Єви приїхав у Францію з Харкова 130 років тому. Єва стала надзвичайно популярною завдяки своїй інсталяції «Rose de vent» навколо садів і парків Монако, котра нещодавно була продана аукціонним домом Artcurial. Кошти від продажу пішли на підтримку українських жінок і дітей, котрі рятуються від війни в Європі.


кераміка Єви Дмитренко, графіка Зої Скоропаденко на експозиції «99,9»


Також на виставці можна було побачити твори художників, імена яких добре відомі всім, хто слідкує за виставками «Мистецького кола Зої».


Майстер лінзового мистецтва Хізер Лоу презентувала свої останні роботи з Каліфорнії, включаючи серію «Гроші» – у жовто-блакитних тонах.

Загалом на виставці жовто-блакитна гама була доволі помітною, щоб не сказати – провідною. Зокрема – у картинах англійського художника з Монако Клема Чемберса з серії «Фрактали», в основу яких було покладено математичну теорію його друга, покійного професора Бенуа Мандельброта.


вернісаж «99,9»: на виставці жовто-блакитна гама була доволі помітною, щоб не сказати – провідною

Ще одним новим молодим обличчям цієї виставки, окрім Єви Дмитренко, стала також бразильська художниця Б’янка Калої Ді Грассі, яка представила свої геометричні абстрактні роботи.


«Для тих, хто прагне створити колекцію творів мистецтва, виставка «99,9» стала чудовим початком, – каже Скоропаденко, – експеримент вдався, і тепер ми будемо включати в кожну наступну виставку мистецькі твори за 99.9 євро. Приходьте!». Раніше ми також писали про виставку «Зоїн Ковчег» (Zoia’s Ark) мисткині Зої Скоропаденко, яка відбулася на борту баржі пришвартованої у паризькому районі Saint Cloud.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Марина Олійник

Фото: Art Basel, The Meloy Art, Зоя Скоропаденко






bottom of page