top of page

СКОТЧ, КОВДРА ТА ФАНЕРА: У ЛЬВОВІ ПРЕДСТАВИЛИ ARTISTIC RESEARCH ПРО ФОРМИ УКРІПЛЕННЯ ВІКОН

У львівській галереї «Світло» триває мистецько-дослідницький проєкт «Сліпі вікна». Це artistic research, створений командою з Харкова – соціологом Дмитром Зайцем та архітекторками Алісою Александровою та Аліною Єсаян.


Автори задокументували та художньо інтерпретували форми та засоби укріплення вікон. У межах експозиції представили фотоінсталяцію й текстові матеріали дослідження. Світлини створені впродовж квітня-червня 2022 року.



"Найбільшим потрясінням останніх місяців для багатьох українців стало те, що власний дім може стати небезпечним. Під час нальотів авіації та ракетних обстрілів дім втрачає базову функцію прихистку. І найслабшим його місцем виявляються вікна, – ділиться Дмитро Заєць. – Створені для захисту та освітлення помешкань, сьогодні вікна анульовані війною, і потребують укріплення. Щоб захистити домівки від вибухів, мародерів та окупантів, використовують: клейку стрічку, ковдри, пледи, лінолеум, старий паркан та ще багато різних, вживаних, речей. У мистецько-дослідницькому проєкті «Сліпі вікна» ми дивимось на форми укріплення на прикладі міста Харкова і бачимо, як змінюється сприйняття та взаємодія з вікном у воєнний час заради більш надійної охорони житла і власного життя. Що і як використовують містяни, щоб убезпечити «очі дому»? Як повітряна тривога й небезпека, що несуть вікна, змінила домашній побут і самопочуття людей", – розповідає Дмитро.



За спостереженнями авторів, найчастіше жителі Харкова укріплювали вікна клейкою стрічкою – здебільшого за допомогою цього матеріалу створювали хрести. У місцях, де влучень було більше, вікна забивали фанерою, дошками, ковдрами, килимами, лінолеумом, кариматами та іншим предметами щоденного побуту.


"Реальний рівень захисту таких конструкцій невисокий. Укріплення – швидше «анестезія», заспокійливий засіб, що не стільки захищає від зовнішніх загроз, скільки закриває від навколишнього світу, з його руйнуваннями, болем, бідністю. За видимим шаром матеріальності, з'являється психологічна завіса, яка одночасно і вразлива, і міцна, як штора", – підсумовують автори.



Проєкт можна оглянути до 31 липня.


Адреса: Львів, вулиця Валова, 19; код – 469.


Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Фото: галерея «Світло».



bottom of page