top of page

ПОЛЕ СИЛИ: ВИСТАВКА КАНАДСЬКОЇ МИСТКИНІ ПРИСВЯЧЕНА ПОДВИГАМ УКРАЇНОК НА ВІЙНІ

В Українському музеї Канади відкрилася виставка Force Field (Поле сили) присвячена подвигам жінок у російсько-українській війні. Інсталяцію створила канадська мисткиня українського походження Бонні Конлі. Вона зробила 100 унікальних ляльок-мотанок, які уособлюють силу та незламність духу українок.


Ляльки-мотанки для цієї інсталяції створювалися ще і як обереги. Тут є 50 «мотанок-дівчат» та 50 «мотанок-баб», вбрання та прикраси кожної з яких сповнені символізму та розроблені на основі давніх вірувань. Для оздоби «баб», наприклад, Конлі використовувала ароматні та лікувальні трави, часник, як захист від нечистої сили, віск, який має швидко затягувати рани, кріп та гречку — аби не було голоду, шерсть для тепла. Крім того, у кожної «баби» в голові насіннячко. Це посилання на історію про українську бабусю, яка пропонувала російському солдату насіння соняшника, щоб той поклав собі в кишеню, аби, коли він помре і його закопають, на українській землі виростали соняшники.



Голови «мотанок-дівчат» Конлі наповнила лавандою, для спокійнішого сну, їхні віночки оздобила сухоцвітами від біди та тривог, додала ще світлий бджолиний віск для чистоти та родючості. Колись в окремих регіонах мотанки носили гроші або коштовні прикраси, щоб запропонувати предкам, якщо виникне потреба. Тому мисткиня зробила кожній «мотанці-дівчині» по два намиста, одне для її власного добробуту, а інше — щоб передати предкам. Крім намист, кожна дівчина має розкішний вінок, який символізує молодість, жіночу силу та свободу.


Виставка триватиме до кінця 2022 року в Українському музеї Канади (910 Spadina Crescent East, Saskatoon, SK, Canada, Saskatchewan) Також читайте про одразу дві виставки присвячені українському модерністу Михайлові Андрієнку в Українському Інституті Модерного Мистецтва (УІММ) в Чикаго.

Матеріал: Ія Степанюк Фото: Український музей Канади

bottom of page