top of page

МОВА СНІВ: ВИСТАВКА ЕММИ АНДІЄВСЬКОЇ У НЬЮ-ЙОРКУ

В Українському музеї у Нью-Йорку відкрили вставку «Мова снів» української поетеси й мисткині Емми Андієвської. Її впізнавані сюрреалістичні образи — це поєднання магічних пейзажів, дивовижних істот і звичайних предметів, написаних соковитими яскравими кольорами.

фрагмент експозиції "Мова снів" Емми Андієвської в Українському музеї, Нью-Йорк, 2022. Фото — Український музей

Емма Андієвська народилася 1931 року у Донецьку (тоді Сталіно). З 1943 року працює в еміграції. Впродовж багатьох десятиліть живе у Мюнхені. Малярство Емми Андієвської є у збірках провідних музеїв США та Європи. 2019 року художниця передала великий обсяг своїх творів до колекцій українських музеїв. Багато полотен художниці отримав, зокрема, Музей Сучасного Українського мистецтва Корсаків. Цьогоріч у березні Андієвська відзначила своє 91-ліття. У кількох інтерв’ю художниця розповіла, що продовжує плідно працювати, бо на хвороби, старість та втому вона не має часу, мусить далі працювати для України.


29 вересня Український Музей у Нью-Йорку організував закриту презентацію виставки «Мова снів» та ще одного проєкту - IMPACT DAMAGE про реалії життя українських культурних інституцій в умовах війни. Виставки триватимуть у музеї паралельно і з 07 жовтня доступні для перегляду усім відвідувачам. Раніше ми також писали про виставку художника Нікіти Кравцова «Війна грибів» в Українському музеї в Нью-Йорку.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк Фото: Український музей/Ukrainian Museum

bottom of page