top of page

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН, СОФІЯ: ВИСТАВКИ УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ ЗАКОРДОНОМ

На мистецькому фронті — не без змін, перефразовуючи класика. Фронт цей активно рухається, знайомлячи дедалі ширшу міжнародну аудиторію з українським мистецтвом та митцями, демонструє, як вони переживають війну, і як війна робить глибокий відбиток у мистецтві. Розповідаємо про три абсолютно різні проєкти українських мисткинь та митців, які відкрилися цього тижня закордоном.

Поліна Кузнєцова, "Час". Фото - Boo's Closet


ЧАС. ПОЛІНА КУЗНЄЦОВА

Boo’s Closet 198 Kensington Park Road, London W11 1NR, UK


У лондонській галереї Boo’s Closet впродовж тижня (28 червня до 02 липня) триває виставка харківської художниці Поліни Кузнєцової. Експозиція складається з робіт «довоєнної» серії «Мрії» та полотен, які художниця створила вже після повномасштабного вторгнення. Як і багато українців, 24 лютого вона прокинулася від гучних вибухів. З Харкова мисткиня з дітьми встигла евакуюватися до Таллінна (Естонія), де зараз і працює далі. Малює вдома на кухні, її з сім’єю прихистили друзі.


"Ніжність" (2021), "Чорні човни" (2022), "Вибір" з серії "Мрії" (2020)


«Серію «Мрії» я створила ще до війни. У ній я малювала простори сновидінь і фантазій, де можна сховатися від реалій. Головним образом серії був рожевий дощовик, він став формальним втіленням мрії. У роботах він трансформувався у хмару, потім у човен… З початком повномасштабної війни у мене з’явився новий образ — чорне полотно скорботи. Воно нагадує пакети, в які ховають тіла загиблих. І ось чорне полотно смутку зустрілося з рожевою матерією мрії, огорнувши її. У такі часи ми зараз живемо», - розповідає художниця.



ЛЬВІВСЬКИЙ ЩОДЕННИК. ВЛАДА РАЛКО

Window Gallery, Czech Centre, ul. Rakovski 100, Sofia, Bulgaria


Щербенко Арт Центр привіз до Софії нову серію робіт Влади Ралко «Львівський щоденник», яка стала реакцією художниці на щоденні жахи воєнних дій зафіксованих на папері.



«Пропоную вам погляд на жахіття війни через сторінки-малюнки «Львівського щоденника» Влади Ралко. Ви все відчуєте, і наш неосяжний біль, і нашу втрату віри в людяність, і розуміння безмірної жорстокості деспотів. Це пронизлива і щира розповідь про глибокі травми, які неможливо загоїти. Це відбитки пережитого з першого дня, як полетіли снаряди на наші міста. Це емоції, що з болем і криком вивернуто з нутра на папір. Війна росії в Україні породжує величезну кількість травм насильства і поки що не має їм кінця. Не звикайте до нашого болю. Не адаптуйтесь до новин про кількість наших смертей. Ця війна стає випробуванням на виснаження. Адже ціною життів наших найкращих воїнів та мирного населення йде боротьба за право існувати. Не відвертайтесь від усвідомлення цього, воно дає надію врятуватись», – додає кураторка проєкту Марина Щербенко.



Від самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Чеський центр у Софії висловлює свою підтримку культурному середовищу та всім громадянам України. 12 травня 2022 року плакат зі словами підтримки українському народові було зірвано вандалами з вікна центру, що і стало каталізатором ідеї – відкриття нової «Галереї у вікні». Додамо, що "Львівський щоденник" Влади Ралко зараз також експонується у Підгорецькому замку (Львівська область).



МИСТЕЦТВО СПРАВЛЯТИСЯ З ВІЙНОЮ

World Bank Headquarters 1818 H Street, NW Washington, DC 20433, US


У штаб-квартирі Світового банку в Вашингтоні відкривалась виставка робіт українських фотографів, створених від початку повномасштабного вторгнення.


Виставка представляє світлини п'ятьох українських фотомитців — Олени Субач, Владислава Кроснощока, Олександра Глядєлова, Владислави Соловйової та Ігоря Бондаренка. Це п'ять способів перетворити цю війну в образи, п'ять способів розповісти про реальність, в якій живе сьогодні вся Україна. Кожен з цих авторів у власний спосіб збирає наш світ, що розлетівся на друзки, в цілісний, сповнений сенсів, образ.


"У той час, як російський режим хоче стерти нас разом із нашою пам’яттю і культурою, український народ продовжує чинити опір, творити й зберігати. Це один із наших численних способів боротьби. У світі фейків, де вже немає об’єктивної інформації, художня рефлексія стає вирішальним свідченням цієї війни для наступних поколінь", - розповідає про проєкт кураторка Ольга Балашова.




Матеріал: Ія Степанюк Фото: Boo's Closet, Щербенко Арт Центр, ГО "Музей Сучасного Мистецтва"

bottom of page