top of page

КАТАЛОГИ ВИСТАВОК МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ ВИКЛАДЕНО У ВІЛЬНИЙ ДОСТУП

Мистецький арсенал оприлюднив електронні версії каталогів до виставок, які відбувалися у його просторі з 2017 року. Ідейники проєкту кажуть, що документування виставкової діяльності у такий спосіб дозволяє поглибити розуміння кожної окремої виставки, «продовжити життя» виставкових проєктів та стати основою для подальших досліджень.


Видання до виставки «Відбиток. Українська друкована графіка ХХ-ХХІ століть»


З 2017 року всі виставкові проєкти Мистецького арсеналу супроводжуються каталоговими виданнями. Зараз для безкоштовного перегляду онлайн доступні 12 видань до виставок, які можна поділити на три умовні групи: видання до виставок, що актуалізують українську мистецьку спадщину («Бойчукізм. Проект Великого стилю», «Курбас: Нові світи», «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації», «Відбиток. Українська друкована графіка ХХ-ХХІ століть»); видання, присвячені знаковим іменам новітнього українського мистецтва («Олександр Гнилицький. Реальність ілюзії», «Кирил Проценко. Палкий», «Олег Голосій. Живопис нон-стоп», «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»); видання до експериментальних проєктів, що розповідають про важливі мистецькі процеси чи культурні феномени («Сьогодні, що так і не настало», «FLASHBACK. Українське медіа-мистецтво 1990-х», «Неформальне мистецтво Ужгорода 90-х», «Швидкорозчинний час», «Обабіч», «Мистецька праця. Тексти», «Дивовижні історії Криму», «Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив»).


«... це не просто подарункові масивні книжки на глянцевому папері, а зручні книги для читання з аналітичними та мистецтвознавчими текстами, проілюстровані репродукціями та фотографіями експозицій»,— Лєра Гуєвська, артдиректорка Мистецького арсеналу.

Важливим аспектом видань є їхня двомовність — каталоги мають повну інформацію про виставки українською та англійською мовами, що дозволяє поширювати електронні версії для іноземної аудиторії.



Усі каталоги, наявні в електронному форматі станом на червень 2022 року, доступні для безплатного перегляду на сайті Мистецького арсеналу (розділ «Видання до виставок»), а також на сервісі ISSUU. Також у Мистецькому Арсеналі зазначають, що згодом колекцію електронних видань розширять та доповнять.


Нагадаємо, нещодавно Лабораторія сучасного мистецтва "Малої Галереї Мистецького Арсеналу" презентувала художню ініціативу "Україна в огні", що спрямована на архівування та поширення українського мистецтва, присвяченого осмисленню війни.

Фото: Мистецький Арсенал

bottom of page