top of page

ЗҐВАЛТУВАННЯ ЯК ЗБРОЯ: ПРОЄКТ ІНДІЙСЬКОЇ МИСТКИНІ В УКРАЇНСЬКОМУ ІНСТИТУТІ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА

Серія робіт «Partition Anti-Memorial Project» індійської мисткині Прітіки Човдрі стала частиною великого проєкту "Protest Art Call for Participation", що триває в Українському інституті сучасного мистецтва (The Ukrainian Institute of Modern Art - UIMA) в Чикаго. Серія була створена ще 2007 року, але спеціально для виставки в UIMA художниця доповнила її новою роботою про події в Україні.


Pritika Chowdhry "What the Body Remembers", 2008


Partition Anti-Memorial Project - один з найвідоміших проєктів Човдрі, який художниця присвятила жертвам депортації, що відбулася під час розділу Британської Індії 1947 року на Індійський Союз і Пакистан. В ході цих подій загинуло близько 2 мільйонів людей.


2007 року мисткиня вперше представила проєкт, який мав на меті привернути увагу до воєнних злочинів, які часто замовчувалися, а саме - зґвалтувань понад 300,000 жінок по обидва боки новоствореного кордону.


«Про зґвалтування як окремий вид зброї у війні рідко говорять. Хоча саме ця зброя широко застосовувалася під час Розділу 1947 року, але цей факт не став частиною колективної пам’яті про трагедію, про це забули», - пояснює Човдрі. Вона зазначає, що коли дізналася з новин про численні випадки зґвалтувань у низці українських міст та про те, що територію суверенної держави намагаються розділити на частини, не могла не провести паралелі з подіями, які надихнули її на проєкт Partition Anti-Memorial Project. «Неймовірно бути свідком того, як історія повторюється», - каже мисткиня.


Pritika Chowdhry "Scorched Earth", 2022


Нова робота присвячена війні в Україні називається «Випалена земля» (“Scorched Earth”). На випаленій зі шматка марлевої тканини мапі України більш «обгорілими» є ті регіони, які сильніше постраждали від російського вторгнення. Міста Буча, Ірпінь, Харків, Маріуполь позначені майже повністю зітлілими клаптиками. Назва роботи «Випалена земля» апелює до однойменної тактики «випаленої землі», яку широко застосовують російські військові на території України.


Виставка триватиме в UIMA (2320 West Chicago Avenue, Chicago, IL, 60622) до 04 червня 2022. також читайте: ARTISTS AGAINST WAR. БЛАГОДІЙНА ВИСТАВКА УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ У БАРСЕЛОНІ



bottom of page