top of page

У МОСКОВСЬКОМУ ЕКСПОЦЕНТРІ, ЯКИЙ ЗАЗНАВ АТАКИ БЕЗПІЛОТНИКАМИ, ВІДКРИЛИ ЯРМАРОК СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА

До повномасштабного вторгнення, Cosmoscow вважався найавторитетнішим міжнародним ярмарком сучасного мистецтва на території Росії. Цього року міжнародний статус, щоправда, був під загрозою, адже з понад 75 учасників події лише одна галерея була з-за кордону.


московський виставковий комплекс "Експоцентр", фото - Cosmoscow


Cosmoscow відкрився у Москві вчора й триватиме до 1 жовтня. Єдиний закордонний учасник, який гарантував події збереження статусу “міжнародний”, все одно був з російським корінням. Це — московська галерея Alisa Gallery, яка нещодавно переїхала до Дубаю. Як відомо, після 24 лютого 2022 року до Арабських Еміратів виїхало чимало заможних росіян.


Для порівняння, 2021 року учасниками Cosmoscow були 13 закордонних галерей, зокрема з Австрії, Аргентини, Бельгії, Німеччини, США, Швейцарії та інших країн.


Впродовж років ярмарок Cosmoscow відбувався в “Гостинному Дворі” біля Красної Площі та Кремля. Втім цьогоріч влітку з’явилося повідомлення, що подія змінює локацію на Центральний виставковий комплекс “Експоцентр”, що розташований в одному з бізнес-районів російської столиці.


18 серпня центр Москви атакували безпілотники. Мер Сєргєй Собянін тоді підтвердив на своєму телеграм-каналі, що уламки дронів впали на територію Експоцентру, але, мовляв, не завдали значних пошкоджень будівлі. Стан будівлі виставкового комплексу після атаки безпілотниками показало на своїх світлинах видання Evening Standard.


За місяць будівлю, вочевидь, підлатали та влаштували вернісаж.


У програмі ярмарки заявлена виставка “Очима колекціонера”, що представлятиме колекцію Михайла Царьова. Царьов — фінансист, який зараз живе у Мюнхені, а з 2011 по 2021 року працював в українських компаніях, заснованих поціновувачем та колекціонером сучасного мистецтва Віктором Пінчуком. Зокрема, Царьов до 2021 року був СEO медіагрупи StarLightMedia.Також Михайло Царьов є співзасновником Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва. У квітні 2023 року він продав частину своєї колекції через російський аукціонний дім “Владей”.


У недавньому коментарі The ArtNewspaper Михайло Царьов зазначив, що підтримує зв'язок з українськими художниками, галереями та колекціонерами: “Деякі з них відвідували мене в Мюнхені. Вони знають, що у мене є німецьке громадянство, тому для них я — не “росіянин”. І я ніколи так себе не поводив".


Також у списку галерей-учасниць цьогорічного ярмарку є галерея Shaltai Projects. Свого часу її заснувала Валерія Роднянська — дружина продюсера і засновника телеканалу “1+1” Александра Роднянського. Останніх 20 років Роднянський працював в Росії. 2022 року мінюст країни-агресора вніс кінопродюсера у

т. з. список “іноагентів”, а 2023 року московський суд заочно арештував його за статтею про “воєнні фейки”.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.


bottom of page