top of page

НА ОДИН ЕРМІТАЖ МЕНШЕ: МУЗЕЙ, ЯКИЙ СПЕЦІАЛІЗУВАВСЯ НА РОСІЙСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ, ЗМІНЮЄ НАЗВУ

“Ермітаж-Амстердам” — колишній нідерландський сателіт російського державного музею “Ермітаж” змінює назву. Таким чином інституція прагне ще більше дистанціюватися від Росії.


музей "Ермітаж-Амстердам", фото - Eva Bloem/Hermitage Amsterdam Facebook


2022 року “Ермітаж-Амстердам” оприлюднив заяву про те, що розриває усі зв’язки з Росією попри багаторічну тісну співпрацю. У документі зазначалося, що впродовж довгого часу амстердамський Ермітаж дистанціювався від політичних подій у путінській Росії, адже політика — це про реалії повсякденного життя, тоді як увага інституції була зосереджена на мистецьких скарбах, які охоплюють століття. Втім вторгнення Росії на територію України на початку 2022 року змінило такий “мистецтво поза політикою” підхід інституції, вони заявили про припинення співпраці з російським музеєм-патроном і достроково закрили виставку “Російський авангард / Революція у мистецтві”, яка тривала у їхніх експозиційних залах у лютому 2022 року.


Цього тижня “Ермітаж-Амстердам” оголосив ще й про зміну назви. Тепер музей називатиметься H’ ART Museum. Ребрендинг набере чинності з 1 вересня 2023 року.

Лоран Ле Бон, директор Центру Помпіду, Аннабель Бірні, директорка H'ART Museum, Стефані Стебіч, директорка Смітсонівського музею американського мистецтва, Пол Мостерд, замісник диретора H'ART Museum, фото - Eva Bloem


Про перейменування музею оголосила його директорка Аннабель Бірні. На зміну старому партнеру вже знайшлися нові — це Британський музей, Центр Помпіду та Смітсонівський музей американського мистецтва.


“Це новий захопливий крок для нас, сучасна та перспективна модель. Спираючись на наш досвід міжнародної співпраці, зараз ми розправляємо крила. Наша експозиційна програма відображатиме час, у якому ми живемо. Ми показуватимемо великі художні виставки та камерні мистецькі проєкти”, — коментує інституційні зміни Аннабель Бірні.


відвідувачі "Ермітаж-Амстердам" по дорозі на виставку “Російський авангард / Революція у мистецтві”,


Співпрацю з петербурзьким Ермітажем нідерландський музей припинив у березні 2022, тоді ж були відкликані й експонати виставки “Російський авангард / Революція у мистецтві”. Невдовзі після цього музей оголосив про ребрендинг та анонсував серію виставкових проєктів присвячених нідерландському мистецтву. Серія називалася Dutch Heritage Amsterdam. У пресі зустрічалися версії, що така назва була не випадкова, бо “heritage” було співзвучним до “hermitage”. Сайт “Амстердамського Ермітажу” впродовж певного часу не діяв, відвідувачі автоматично перенаправлялися на сайт dutchheritageamsterdam.com, але зараз цей алгоритм вже не діє і сайт нідерландського ермітажу знову працює.



Розрив з російською патронатною інституцією привів “Ермітаж-Амстердам” до відчутної фінансової скрути. Минулого року музей активно шукав альтернативні джерела фінансування, які, ймовірно, таки знайшлися, адже вже було оголошено про перший виставковий проєкт в новому H’ ART Museum — виставку творів Кандинського, яка готується спільно з Центром Помпіду.


Така зміна інституцією своєї назви задля дистанціювання від країни-агресора — не поодинокий випадок, раніше ми писали про те, як неприбуткова дослідницька організація Russian Avant Garde Art Research Project змінила назву на The Avant Garde Art Research Project та навіть стала партнером масштабного українського артпроєкту.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк



bottom of page