top of page

THE WALL: СЕРІЯ МУРАЛІВ ПРИСВЯЧЕНИХ УКРАЇНІ З'ЯВИТЬСЯ У РІЗНИХ МІСТАХ СВІТУ

Артпроєкт The Wall об'єднав українських та міжнародних художників задля створення муралів у пʼяти містах Європи та Близького Сходу, аби показати єдність та протистояння країні-агресору. Напередодні у Відні відкрили першу роботу серії, створену українцем Нікітою Кравцовим та французом Венсаном Паронно.


відкриття муралу The Stripes of Freedom створеного в межах проєкту The Wall художниками Нікітою Кравцовим та Венсаном Паронно. Відень, листопад 2022. Фото — Валерія Мальцева

«Стіна» (The Wall), яку створюють митці, символізує опір України сусіду-агресору та умовний захисний бар'єр, що захищає Європу від війни. Впродовж листопада та грудня мурали планують створити у Женеві, Марселі та Анкарі. А вже завтра, 6 листопада, новий артоб'єкт цієї серії презентуватимуть у Берліні.


Віденський мурал називається The Stripes of Freedom («Смуги свободи»). Над ним митці працювали впродовж кількох місяців. Концепція «Смуг свободи» відсилає глядача до Віденського сецесіону (1897–1905), одного з найвпливовіших мистецьких рухів Європи. Кравцов і Паронно переосмислюють жіночі портрети австрійського художника Густава Клімта.


Українські та європейські символи у верхній частині муралу символізують наше спільне минуле, а нижня частина малюнка нагадує про наше світле майбутнє, вільне від сліз та сповнене нового позитивного історичного досвіду. Партнером проєкту у Відні став австрійський стріт-арт фестиваль Calle Libre.


Побачити мурал у Відні можна за адресою Pfeilgasse, 1.


український художник Нікіта Кравцов ставить підпис на муралі "The Stripes of Freedom" на стіні у Відні. Фото - Port.


Проєкт The Wall реалізовується Українським інститутом та агенцією Port., за підтримки Міністерства Закордонних справ України.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest

Фото: Валерія Мальцева, Port. Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page