top of page

СПОГАДИ ЖИТТЯ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ВИСТАВКУ РОБІТ МАЙСТРИНІ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ МАРФИ ТИМЧЕНКО

Національний музей українського народного декоративного мистецтва, що у Києві, 01 вересня презентує новий виставковий проєкт — "Марфа Тимченко. Спогади життя". Експозицію сформували з близько 40 невідомих широкому загалу творів народної художниці України Марфи Тимченко (1922–2009), збережені родиною.


"Я з мамою прикрашаю хату", Марфа Тимченко (2001);

фото надане Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва


Ця рідкісна збірка робіт відомої майстрині петриківського розпису є своєрідною автобіографічною сповіддю художниці у живописних та графічних творах. Мисткиня розповідає про найяскравіші сторінки минулих років – спогади про дитинство, рідне село Петриківку, страшний період голодомору, Другу світову війну...


"Роботи Марфи Тимченко вирізняються, в першу чергу, сюжетністю. Крім того, ті засоби виразності, які є в петриківському розписі, вона використовує абсолютно по-своєму. В її творах вони дають такий ефект, який інші митці не знаходять в цій техніці", – зазначає Олена Скицюк, донька художниці.

"Я з мамою на ярмарку купую мальовки", Марфа Тимченко (1996-1997);

фото надане Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва


На особливу увагу заслуговує експонований альбом з графічними малюнками Марфи Ксенофонтівни. Кожен твір – це окрема історія зі своїм сюжетом та авторським текстом Про те, як вчитель вперше прийшов запропонувати їй навчатися у школі петриківського розпису, як колгоспна бригада забирала харчі у селян, і як вчителька викинула хрестик дівчинки у вікно, як вона ховалася від німців у печі, щоб не забрали до Германії, і як у Другу світову обстрілювали рідну Петриківку та багато інших.


Особливою теплотою, любов’ю, лірикою сповнені композиції, присвячені родині: батькам, дітям, онукам.


На вернісажі виставки буде присутня донька художниці Олена Скицюк та онука Олена Кулик, які продовжують справу Марфи Тимченко, зокрема, відроджують петриківські розписи на фарфорі. Виставка "Марфа Тимченко. Спогади життя" триватиме у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до 8 жовтня.


Нагадаємо, що зараз у Києві триває проєкт "Марія малює", де представлені картини Марії Примаченко з приватної колекції, які раніше ніколи не виставлялися. Це — їхня перша публічна зустріч з глядачем. Паралельно з виставкою робіт Примаченко, в "Українському домі" відбувається виставка-документ про іншу українську художницю-наївістку Поліну Райко. Виставка стала реакцією на руйнування будинку-музею художниці в Олешках, що сталося внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами. Напередодні в Українському домі повідомили, що обидва цих проєкти продовжили до 17 вересня.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Коля Безхатько Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва


bottom of page