top of page

РАДЯНСЬКИЙ ГЕРБ НА ЩИТІ МОНУМЕНТА "БАТЬКІВЩИНА-МАТИ" ЗМІНЯТЬ НА ТРИЗУБ

Радянський герб на щиті столичного монумента "Батьківщина-мати" змінять на Тризуб в межах проєкту "Тризуб Батьківщини", повідомив сьогодні на брифінгу Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.


монумент "Батьківщина-мати" у Києві, фото - Denis Zalevskiy on Unsplash


Заміна герба СРСР розпочнеться вже у липні. Замість нього зʼявиться український тризуб. Оновлений щит пам'ятника "Батьківщина-мати" представлять до Дня Незалежності України 24 серпня.


"Нарешті українці позбудуться герба СРСР, а на щиті монумента "Батьківщина-мати" з'явиться тризуб. Саме цей символ сьогодні втілює не тільки почуття національної гідності, а й підкреслює історичний спадок та велич українців. Так Україна продовжує долати негативні наслідки комунізації та русифікації", — зазначили у міністерстві.


За словами міністра, вартість проєкту — 28 млн грн. Роботи профінансують благодійники, бюджетні кошти не залучатимуться.


Наразі проєктною організацією ТОВ "Український інститут сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського" вже розроблено проєкт заміни герба СРСР на Тризуб. Новий герб – це об’ємна (не пласка) конструкція. Для її улаштування використовується 2 типи металу: нержавіюча сталь українського виробництва "Запоріжсталь" Групи Метінвест (Метінвест безкоштовно виготовить та передасть державі частину сталі для нового герба-тризуба) та закордонного виробника. Сам монумент "Батьківщина-мати" було вироблено зі сталі "Запоріжсталі", "Азовсталі" та ММКІ.


Серед донорів та партнерів проєкту "Тризуб Батьківщини" — Монобанк, Ощадбанк, ПУМБ, Нова Пошта, АТБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент, ОТП Банк, WOG.


фото - Artem Zhukov on Unsplash


Скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик. Випускник Республіканської Художньої школи та Національної Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури. Митець заснував творчу майстерню "Пергамос" і займається різьбленням у камені без використання гіпсової моделі.


Онук та нащадок одного з авторів скульптури "Батьківщина-мати" – скульптора Василя Бородая – підтримує ідею заміни радянської символіки на скульптурі на тризуб. Він вважає це вимогою часу, історичною справедливістю та свідченням нової реальності.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк Фото: Denis Zalevskiy, Artem Zhukov (Unsplash)













bottom of page