top of page

ОДЯГ ЯК У ТЕАТРІ "БЕРЕЗІЛЬ"

Колекцію одягу “Березіль”, натхненну режисерським творінням Леся Курбаса, нещодавно презентував український бренд byMe. 



сорочка з колекції “Березіль” з фрагментами ескізів Вадима Меллера до вистав "Газ" та "Мікадо"

сорочка з колекції “Березіль” з фрагментами ескізів Вадима Меллера до вистав "Газ" та "Мікадо" фото - byMe



"Березіль" — модерний український театр-студія створений у Києві 1922 року. Згодом колектив переїхав до Харкова. "Березіль" зосередив творчі зусилля на експериментах з авангардизмом, конструктивізмом та необароковим символізмом напротивагу поширеному тоді у театрі реалізму. У багатьох учасників та засновників театру — трагічна доля. З ними жорстоко розправилася радянська влада під час сталінського “червоного” терору 1930-х років. Леся Курбаса та Миколу Куліша, основників театру, було арештовано та розстріляно у карельському урочищі Сандармох 1937 року. 


Створюючи колекцію, бренд надихався історіями й режисерськими новаціями Леся Курбаса, ескізами художника Вадима Меллера, режисерською роботою Зінаїди Пігулович та драматургією доби Миколи Куліша.



лонгслів з колекції “Березіль” з фрагментами ескізів Вадима Меллера до вистав "Газ" та "Мікадо" фото - byMe



"У byMe ми віримо, що суспільство сьогодні готове й свідоме почути справжню історію "Березолю". Побачити мистецтво розстріляного відродження, що його транслюємо крізь брендовий жіночий одяг із колекції "Березіль", — кажуть засновники бренду.

Зокрема у колекції представлені сорочки з вишивкою, взятою із вишиванки Леся Курбаса, лонгсліви з орнаментом за ескізами Вадима Меллера, тематичні хустинки та інші аксесуари.


Раніше ми також писали про лімітовану серію світшотів з малюнками художниці Марії Примаченко, яку створили мережа "Сільпо" спільно з проєктом Ukrainian Beasts. Метою ініціативи є популяризація та збереження творчості мисткині.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page