top of page

ОДЕСЬКИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ ВИКЛАВ У ВІДКРИТИЙ ДОСТУП СВІЙ НАУКОВИЙ АРХІВ

Одеський художній музей (OFAM) оцифрував свій науковий архів і виклав його на спеціальній мультимедійній онлайн-платформі українською та англійською мовами. Відтепер матеріали архіву стали доступними дослідникам, науковцям та всім зацікавленим особам.


Одеський художній музей, фотографія невідомого автора, науковий архів OFAM

Загалом у межах проєкту було описано та оцифровано понад 5400 файлів з більш ніж 30 музейних фондів. Серед матеріалів, які з'явилися у відкритому доступі, — важливі документи з історії музею, фотографії, експозиційні плани та афіші, статті, матеріали про видатних працівників, мультимедійні матеріали про художників та мистецьке життя Одеси різних епох.


"Цифровий мультимедійний архів — це важлива частина музейної роботи зі збереження та популяризації культурної спадщини та багатий матеріал для історичних, мистецтвознавчих і журналістських досліджень", — кажуть у музеї.

Поширена європейська практика доступності та відкритості, в Україні часів повномасштабної війни та прямих загроз музейним колекціям набуває особливого значення. Над проєктом працювали співробітники архіву, наукового та науково-просвітницького відділів OFAM: Кирило Ліпатов, Галина Сімченко, Володимир Дамаскін, Віра Фєнєлонова, Валерій Коршунов, Анастасія Явтушенко, Ольга Дзерик, Юлія Жаркова.

Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти, Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. Раніше ми також писали про презентацію цифрового каталогу колекції OFAM. Такий каталог дав можливість усім охочим познайомитись з унікальною колекцією українського мистецтва зі збірки Одеського художнього музею, навіть з тими предметами, які поки не вміщаються у виставкових залах. До цифрового каталогу увійшло понад 1000 робіт: від декоративно-ужиткового мистецтва до живопису, від скульптури до графіки.


фрагмент експозиції «ХХ- XXI: від двадцятих до двадцятих» Одеського художнього музею, червень 2021. Фото — OFAM


Влітку 2021 року OFAM повністю оновив свою експозицію сучасного мистецтва на другому поверсі. Тоді, після понад піврічної реконструкції, для відвідувачів відкрили сім залів з роботами з музейної колекції, створеними за останні сто років. Загалом нова експозиція об'єднала понад 300 робіт у різних напрямках та техніках, чимало з яких десятиліттями зберігалися у фондах.


Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Одеський художній музей


bottom of page