top of page

MIRAS. СПАДЩИНА: ВИСТАВКА ПРО КУЛЬТУРУ КРИМСЬКИХ ТАТАР

У Скарбниці Національного музею історії України відкрилася нова виставка про культуру кримських татар «MIRAS. Спадщина». Відвідувачі проєкту матимуть унікальну можливість доторкнутися до речей, які характеризують історію, мову й культуру кримськотатарського народу.


відкриття виставки «MIRAS. Спадщина» у Скарбниці Національного музею історії України, жовтень 2022. Фото- МКІП


Проєкт «MIRAS. Спадщина» має на меті показати культуру кримських татар як живе явище з безперервними традиціями, які досі впливають на цінності суспільства, є частиною повсякдення, політичної культури та взаємин із навколишнім світом і людьми. Традиційна культура цієї спільноти століттями поєднувала в собі окремі риси різних цивілізацій: середземноморської, близькосхідної, центральноазійської. Але вона вибудувала власну ідентичність та самобутність в унікальному етнічному мереживі Криму.


відкриття виставки «MIRAS. Спадщина» у Скарбниці Національного музею історії України, жовтень 2022. Фото- МКІП


На виставці «MIRAS. Спадщина» вперше комплексно представлено найбільшу на материковій частині України колекцію предметів кримськотатарського ювелірного мистецтва й побуту XIХ – початку XX століть. Зокрема, тут можна побачити срібні жіночі пояси та топеліки (навершя жіночих головних уборів), які вражають витонченістю роботи в техніці кримськотатарської філіграні (ХІХ – початок ХХ століття, колекція Скарбниці). Також демонструються срібні футляри для Корану та чоловічі амулети, посуд для кавування, традиційний одяг кримських татар, зразки вишивки золотом.


предмети кримськотатарського ювелірного мистецтва на виставці «MIRAS. Спадщина» у Скарбниці Національного музею історії України, жовтень 2022. Фото- МКІП


Виставка є спільним проєктом із громадською організацією «Алєм», яка опікується захистом і популяризацією кримськотатарської нематеріальної культурної спадщини. Партнерами проєкту стали Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського та дизайнерка українського етнічного одягу Олена Дідик. Скарбниця Національного музею історії України працює з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00. Виставка триватиме до 30 червня 2023 року. Адреса музею: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»). У січні 2022 року у Національному художньому музеї України презентували аудіогід кримськотатарською мовою.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


bottom of page