top of page

МАРИНА АБРАМОВИЧ НОВА АМБАСАДОРКА УКРАЇНИ?

Інформацію про те, що президент України Володимир Зеленський запросив мисткиню Марину Абрамович стати амбасадоркою України та сприяти відновленню зруйнованих шкіл опублікувало британське видання The Telegraph 22 вересня 2023 року.


Проте вже за кілька годин після публікації стаття зникла з сайту The Telegraph.


Марина Абрамович, "Чотири хрести" (Four Crosses), фрагмент фото - Abramović Archives/Royal Academy of Arts


Можливо, йшлося про амбасадорство на фандрейзинговій платформі United24. Амбасадорами платформи вже стали багато знаменитостей, серед яких футболіст Андрій Шевченко, тенісистка Еліна Світоліна, співачка Барбра Стрейзанд, гурт Imagine Dragons та інші. Всі вони допомагають залучати кошти для гуманітарних потреб України.


Матеріал про Абрамович у The Telegraph з'явився у контексті відкриття її першої персональної виставки у Британії. Ретроспективний проєкт мисткині 23 вересня презентували у Королівській Академії Мистецтв.


У забраному з сайту матеріалі журналіст Джеймс Крісп зазначав, що про запрошення стати амбасадором для допомоги відбудови українських шкіл сербська мисткиня Марина Абрамович розповіла в інтерв'ю для шанхайського Музею сучасного мистецтва. Вона також зазначила, що її запросили стати членом наглядової ради благодійного фонду, при якому створено Меморіальний Центр Голокосту "Бабин Яр". Проте жодних підтверджень від українських інституцій цим запрошенням наразі немає.


"Кристалічна стіна плачу" Марини Абрамович у Бабиному Яру, фото — Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"


2021 року у Бабиному Яру Марина Абрамович презентувала свою інсталяцію "Кристалічна Стіна Плачу" (Crystal Wall of Crying), яку присвятила 80-м роковинам з початку розстрілів у Бабиному Яру. Замовником створення артоб'єкта тоді виступив Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр".


Свого часу навколо цього Меморіального центру розгорілося кілька скандалів, зокрема через те, що серед меценатів були російські олігархи Михайло Фрідман та Герман Хан. 2019 року до команди центру доєднався російський режисер Ілля Хржановський, відомий за фільмом "Дау. Дегенерація". Про те, що Хржановський вже не є художнім керівником Меморіального Центру Голокосту "Бабин Яр" стало відомо зовсім недавно, — на початку вересня 2023. Про це російський режисер написав у себе на Facebook-сторінці. Рішення піти з посади він прийняв самостійно.


У фільмі Іллі Хржановського "Дау. Дегенерація" Марина Абрамович зіграла епізодичну роль.


Марина Абрамович під час зйомок фільму "Дау. Дегенерація", фото - Joerg Gruber/DAU


У перші дні повномасштабного вторгнення Марина Абрамович записала відеоролик у якому засудила загарбницьку політику Росії. "Я солідарна з українським народом у ці жахливі дні, — сказала мисткиня у відео. — Атака на Україну це — атака на усіх нас. Це — атака на людство, яка має бути зупинена". У квітні 2022 Абрамович повторила один з найпопулярніший своїх перфомансів "У присутності митця" (The Artist is Present) аби зібрати кошти на гуманітарну допомогу Україні.


перфоманс "У присутності митця" (The Artist is Present) Марини Абрамович в MoMA 2010 року, фото - Jonathan Muzikar/MoMA


Новину про запрошення Абрамович стати амбасадоркою гуманітарних місій для України швидко рознесла російська (та проросійська) новинна сітка. У більшості матеріалів мисткиню називають "сатаністкою", "відьмою" та "дитиною диявола", ймовірно, посилаючись на її артоб'єкт та мультимедійну інсталяцію 1996 року "Кулінарія духу" (The Spirit Cooking), під час якої Абрамович розписувала стіни галереї вигаданими нею рецептами афродизіаків, використовуючи для цього свинячу кров.


Жодних інших підтверджень потенційної співпраці мисткині Марини Абрамович з Україною в межах амбасадорської програми, крім видаленої з сайту The Telegraph статті, знайти не вдалося.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.










bottom of page