top of page

Día de Muertos: УКРАЇНСЬКА ІНСТАЛЯЦІЯ У МУЗЕЇ МЕКСИКАНСЬКОГО МИСТЕЦТВА

Día de Muertos (День мертвих) - давня традиція у Мексиці та деяких інших країнах Південної Америки. У цей день люди згадують тих, хто відійшов у засвіти. Напередодні у Національному музеї мексиканського мистецтва в Чикаго відкрили проєкт "Memories and Offerings" ("Спогади та Дари"), присвячений Дню мертвих, де представили й серію українських інсталяцій.



Día de Muertos - одне з найпопулярніших і найбільш масових святкувань південноамериканського регіону, яке внесене до списку Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Цього року Національний музей мексиканського мистецтва в Чикаго присвятив Día de Muertos масштабну експозицію, яка вшановує пам’ять людей які загинули внаслідок воєн, епідемії та природних катаклізмів впродовж 2021-2022 років. Відвідувачам представили роботи митців, які працюють з різними медіа – живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відеоарт та нові медіа.


Серед учасників проєкту — Український інститут модерного мистецтва в Чикаго, який представив серію інсталяцій присвячених полеглим українцям. Для створення артоб’єктів використано предмети українського народного мистецтва — вишиті рушники, свічники, килими.




Матеріал: Ія Степанюк

Фото: Український інститут модерного мистецтва, Національний музей мексиканського мистецтва в Чикаго

bottom of page