top of page

КОЛЛАБА POKÉMON ТА МУЗЕЮ ВАН ГОГА: ХАОС, НЕБАЧЕНИЙ АЖІОТАЖ ТА БІЙКИ У СУВЕНІРНІЙ КРАМНИЦІ

Хто б міг подумати, що Пікачу у сірому фетровому капелюсі здатен спричинити справжню істерію серед відвідувачів амстердамського музею ван Гога? Насправді такий розвиток ситуації не складно було передбачити, особливо, якщо ти маркетолог компанії Pokémon, кожна презентації нової колекції мерчу якої перетворюється на суцільний хаос, де бажані брендовані товари дістаються лише найспритнішим.


зліва: Пікачу в образі Вінсента ван Гога з його автопортрета 1887 року, автор - Naoyo Kimura, фото - The Pokémon Company International, ©2023 Pokémon / Nintendo / Creatures / GAME FREAK; справа: "Автопортрет у сірому фетровому капелюсі" (1887), Вінсент ван Гог, фото - Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)


Минулого тижня компанія Pokémon запустила спільний проєкт з музеєм ван Гога в Амстердамі. Його присвятили 50-й річниці артінституції. Відвідувачам пропонують оглянути виставку робіт, на яких різні покемони постають в образах найвідоміших картин маестро ван Гога. В описі до проєкту йдеться, що це — своєрідний омаж захопленню художника японським мистецтвом та культурою. Крім експозиції проєкт Pokémon x Van Gogh Museum пропонує серію освітніх подій і, звісно, тематичний мерч. До сувенірної лінійки, крім звичних футболок, екоторб та чашок, увійшла лімітована серія колекційних карток, які й стали головною причиною шалу у перші дні роботи виставки.


сувенірна серія Pokémon x Van Gogh Museum,

фото - Van Gogh Museum Amsterdam


На картках зображений Пікачу у сірому фетровому капелюсі, це — варіація на автопортрет Вінсента ван Гога, який той написав 1887 року. Придбати картки вдалося лише щасливчикам-відвідувачам музею у день вернісажу проєкту та покупцям, що оформили замовлення в офіційному онлайн магазині Pokémon у перші 24 години після дропу колекції Pokémon x Van Gogh Museum.



виставка Pokémon x Van Gogh Museum, фото - Sven Mooij/Van Gogh Museum Amsterdam


Минулого тижня у соцмережах з’явилося багато відео, де ошалілий натовп фанів Pokémon згрібає увесь мерч з полиць сувенірної крамниці амстердамського музею ван Гога. Невдовзі після того, як музейний магазин спорожнів, а на сайті Pokémon з’явилася плашка “Sold Out”, предмети лімітованої серії почали з’являтися на сайтах-реселлерах, наприклад, на ebay чи craigslist. Але ціни на них там були у кілька десятків разів вищі, ніж в офіційних продавців.


принтскрін з сайту ebay


Виставка Pokémon x Van Gogh Museum триватиме в Амстердамі до 7 січня. Наразі невідомо чи поповнюватиметься асортимент фірмового мерчу.


Раніше ми також писали про те, що “Ермітаж-Амстердам” — колишній нідерландський сателіт російського державного музею “Ермітаж” змінює назву. Таким чином інституція прагне ще більше дистанціюватися від Росії.


А два музеї Нідерландів тепер мають опцію аудіоекскурсії українською мовою. Екскурсію українською тепер можна послухати у Музеї Мауріца Корнеліса Ешера в палаці Ланге Ворхаут та Музеї колекціонера й мецената Абрагама Бредіуса. Обидва музеї розташовані у Гаазі.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Коля Безхатько



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.




bottom of page