top of page

АУДІОГІД УКРАЇНСЬКОЮ ТЕПЕР МОЖНА ПОСЛУХАТИ У ЩЕ ОДНОМУ ЗАКОРДОННОМУ МУЗЕЇ

У Фінському музеї фотографії з'явився аудіогід українською мовою. Про це повідомили на сайті інституції.


2022 року, після повномасштабного вторгнення Росії до України, Посольство України у Фінляндії звернулося до Спілки музеїв Фінляндії з проханням розробити для фінських музеїв аудіогіди українською мовою. На реалізацію цього проєкту Спілка музеїв Фінляндії виділила спеціальні гранти, перший з яких отримав Фінський музей фотографії.


під час запису аудіогіда українською для Фінського музею фотографії: (зліва направо) Світлана Дмитренко, Макс Фрітц, Наталія Терамае, Ерйа Сало та Ліна Сіпоннен фото - Virve Laustela / Finnish Museum of Photography



До створення аудіогіда долучилося й Товариство українців у Фінляндії.


Наразі записали історії до чотирьох світлин з постійної експозиції Фінського музею фотографії, представлених на виставці Etsin (“Шукаю”).


Новий аудіогід можна послухати не лише у музеї у Гельсінкі, але й онлайн на платформі Spotify та інших популярних подкаст-сервісах.


"Прослухавши аудіогід, можна дізнатися не тільки про історію фотографії, а й про один важливий епізод культурних зв'язків між нашими країнами: перебування у Фінляндії легенди українського театру — акторки Марії Заньковецької, 170-річний ювілей якої ми святкуємо цього року", — зазначають у Товаристві українців у Фінляндії

фотовізитівки 19 ст., представлені на виставці Etsin (“Шукаю”), серед яких є й візитка Марії Заньковецької, зіркової української акторки фото - Finnish Museum of Photography


Створення та запуск аудіогідів українською мовою у провідних музеях та галереях України та світу розпочалося за ініціативи першої леді України Олени Зеленської 2021 року. Загалом у межах цього проєкту запрацювало вже близько 60 аудіогідів у понад 30 країнах світу.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа. 





bottom of page