top of page

7 ВИСТАВОК ТИЖНЯ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Половина року війни, смарагдове весілля втілене в артпроєкті, сплав, закарбований у бронзі — перелік виставок, що пропонують музеї та галереї у різних містах України, вражає жанровим різноманіттям. Ми підготували нову добірку подій, які можна відвідати вже зараз або найближчим часом.

вернісаж "Синергії творчості" Оксани та Володимира Риботицьких. Фото — Іван Станіславський


СИНЕРГІЯ ТВОРЧОСТІ. ОКСАНА ТА ВОЛОДИМИР РИБОТИЦЬКІ

Львівський палац мистецтв

В експозиції представлено близько 60 картин та гобеленів знаного у Львові подружжя митців Риботицьких. Виставка присвячена 55-річному ювілею їхнього сімейного життя. Унікальний тандем двох потужних творчих особистостей зробив вагомий внесок в українське мистецтво.


СУГОЛОСНЕ. ЖИВОПИС. ВОЛОДИМИР НЕМИРА Львівський палац мистецтв

Володимир Немира — художник з модерністичним світоглядом. Після переїзду до США 1993 року, його креативність у мистецтві формувалася під впливом українських художників-модерністів Нью-Йоркської групи Юрія Соловія, Михайла Дзиндри, Емми Андієвської, котрі творили в США ще у 1960-х-1980-х роках. Сьогодні, розглядаючи картини мистця, відвідувачі побачать абстракцію, глибоку філософію та яскраву колористику. На виставці представлено 40 робіт художника.

ЗУСТРІЧ. OMNIA MEA MECUM PORTO

Галерея «Світло», Львів

У «Світлі» кажуть, що галерея стала крапкою на мапі міста, де митці можуть перетинатися, де вони мають простір для розмови із містом. Ця виставка є запрошенням до зустрічі, до знайомства, до глибшої розмови між митцями та глядачами. Вона є запрошенням послухати чиюсь розмову, навіть підслухати чужі діалоги. Ця виставка пронизана ідеєю спонтанної зустрічі й експозицію пропонують читати так само спонтанно. Роботи митців задають теми для розмов. Кожен із них підготував щось для того, щоб ця розмова відбулася. Частиною експозиції є серія автопортретів. Можливість поглянути, як людина бачить себе саму, як вона над собою рефлексує.


Кураторка «Зустрічі» Олена Поліщук зібрала в одному просторі роботи Володимира Семківа, Дениса Шиманського, Данила Мовчана, Ярини Рудник, Ярини Мовчан, Сергія Савченка, Іванки Остапчук, Миколи Грицеляка, Од Гієт, Джеремі Стоукса, Наталі Сацик, Дмитра Дячука та Павла Чуприни.

ДО ВІЙНИ

Одеський художній музей (OFAM)

Влітку, після понад трьох місяців вимушеного закриття, музей відчинився для відвідувачів і представив новий виставковий проєкт «До війни».


Музейники розповідають що у «довоєнний» 2021 рік вони опрацьовували нову хвилю надходжень до своєї колекції. «Дарування художників та колекціонерів, безвідмовна підтримка Marazli Club та цільова бюджетна програма, яку Олександр Ройтбурд організував за два місяці до своєї смерті — збагатили музей на шістсот сімдесят нових експонатів», - зазначають у музеї. Частину цих робіт публіка вже побачила у новій експозиції «Від двадцятих до двадцятих». А тепер, у проєкті «До війни», є можливість роздивитися ще більше з корпусу нових надходжень — художню та документальну фотографію, відео- і цифрове мистецтво, інсталяцію та non-object art. Фокус уваги колекціонування Музею розширився з локального мистецтва до національного масштабу, що відповідає новому статусу музею і викликам часу.


У цьому проєкті кураторська група (Кирило Ліпатов, Валерій Коршунов, Володимир Дамаскін) представили твори APL315, Олександра Ацманчука, Поліни Вербицької, Олега Голосія, Аліси Гоц, Ігора Гусєва, Василя Дмитрика, Дмитра Ерліха, Нікіти Кадана, Тараса Коблюка, Анастасії Колібабчук, Нікіти Кравцова, Олександра Курмаза, Сергія Ликова, Катерини Лисовенко, Миколи Лукіна, Євгена Нікіфорова, Олекси Манна, Віктора Покиданеця, Влади Ралко, Ніни Савенко, Андрія Сагайдаковського, Дениса Саліванова, Тетяни Скляр.


ПОЛОВИНА. НАТА ЛЕВІТАСОВА ТА ОЛЕКСІЙ РЕВІКА

галерея Imagine Point, Київ


«Половина» – частина простору галереї, який митці ділять на двох під час проєкту. Це одна з двох складових змістовного і художнього наповнення, які вступають у діалог. "Назва проєкту «Половина» — це також половина року, що минула з 24 лютого 2022, лютого, який досі з нами, і невідворотно змінив нас, — розповідають організатори. — Половина року — значний час, щоб сприйняти все, що відбувається з нашою країною, і спробувати за допомогою творчих процесів знайти своє місце і свою роль, осмислити їх".



ЩОДЕННИКИ. ІНГА ЛЕВІ, ЮРІЙ ПІКУЛЬ ТА ОЛЕГ ТІСТОЛ

Dymchuk Gallery, Київ

Виставка є продовженням проєкту «Щоденники. Колективна виставка мистецтва воєнного часу», в якій було зібрано роботи митців та мисткинь, що були створені після 24 лютого. Графічні роботи Інги Леві з серії «Подвійна експозиція» — щоденникові малюнки, які від початку війни мисткиня, подорожуючи, робить кожен день. Кожна робота складається зі сцени мирного життя, яку переживала мисткиня у даний день, та зображення воєнних подій з новинних стрічок, таким чином нагадуючи фотонегативи, накладені один поверх іншого. Живописні роботи Юрія Пікуля з серії «Народна архітектура України», присвячені провінційній архітектурній традиції, зразки якої можна стріти скрізь у невеликих містах України.


На виставці також представлений живопис Олега Тістола: роботи з серії, яка зображує тіні предметів зі сховища, в якому перебував художник перші місяці війни, а також роботи з серії «Ай-Петрі», де сама гора є символом української перемоги.

СПЛАВ. НАЗАР БІЛИК Національний центр «Український Дім», Київ


Лаконічність та виразність проєкту висловлено у його назві. Робота над серією «Сплав» стала для художника практикою пошуку нової форми та її ознак, дослідження простору і меж його впливу. Виставка є початком нової серії робіт «Сплав», зроблених саме з бронзи — кольорового металу, що створюється поєднанням інших металів між собою. Продовжуючи використовувати метод роботи зі зворотними об'ємами, «Контрформами». Про інші виставки, які зараз тривають в українських містах читайте у нашому попередньому дайджесті. Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Іван Станіславський, Сергій Мазураш/Imagine Point, пресслужба "Українського Дому"


bottom of page