top of page

7 ВИСТАВОК ТИЖНЯ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Виставковий календар останнього тижня літа видався щільним: проєкти до Дня Незалежності, виставки робіт митців, які впродовж літа працювали на пленерах та у резиденціях, колаборації, навіть кілька фондових експозицій. Мистецький фронт, попри війну, не втрачає імпульсу. Ми підготували нову добірку подій, які можна відвідати вже зараз.

вернісаж проєкту "Зустріч. Omnia Mea Mecum Porto" у львівській галереї "Світло". Фото — Вікторія Бойко



WARTIME KHARKIV ESSENTIALS. SASHA MASLOV/GAMLET ZINKIVSKIY

Squat 17b, Київ

Їхні роботи з’являються на сторінках NY Times, The Guardian, Esquire, Wall Street Journal. Світлини, де Гамлет створює нові роботи в Харкові, який весь час знаходиться в стані війни і обстрілюється росіянами, облетіли весь світ.


Спільна виставка Гамлета Зіньківського та Саші Маслова в Squat 17b проста і чесна – про воєнний Харків. Про Харків, залізобетонний і непоборний. Про Харків пошкоджений і частково зруйнований, але гордий. Той, який витримує ворожу арту та відповідає так, що аж гай гуде. Харків – це місто поетів і художників, творчий, молодий, живий. І він опиратиметься до самої перемоги, адже Харків – це люди.


ЗБЕРЕЖЕНО В УКРАЇНІ

Національний музей історії України, Київ


На виставці, відкриття якої присвятили Дню Незалежності, експонуються унікальна зооморфна пластика та шедеври греко-скіфського мистецтва, серед яких – і легендарна пектораль з кургану Товста Могила (на час війни вона представлена точною копією), вишуканий керамічний посуд, виготовлений грецькими майстрами. Багато предметів демонструються у «Скарбниці» музею вперше.


Також музей запрошує на кураторську виставку «Європейська Україна. Доба Мазепи» про європейські традиції української державності з артефактами політичної еліти доби Гетьманщини – військовими, релігійними, свідченнями європейського права, фінансової системи та освіти, культури України.


СМІЛИВІСТЬ. ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ

Avangarden gallery&wine bar, Київ


У творах, представлених на виставці, художники рефлексують на тему сміливості, як національного ресурсу України, викликів сьогодення та спільного майбутнього.


«Україна щодня демонструє незламність духу, єдність та вже стала символом свободи для всього світу. Якщо українець починається зі сміливості, то Avangarden з мистецтва. Саме мистецтво перетворює виживання на життя та надає сили, щоб продовжувати боротися за нашу незалежність і волю» - кажуть організатори проєкту.


24.02-24.08. ФОТОВИСТАВКА

Octo Tower, Київ


Куратор проєкту Ілля Тішинський каже, що серією світлин, відібраних для фотовиставки, мав на меті показати наслідки перших місяців війни, фізичні та емоційні руйнування, які по собі залишили російські військові, і нагадати відвідувачам, як ми жили на початку повномасштабного вторгнення. Виставка «24.02-24.08» об’єднала роботи Романа Пашковського, Олександри Анісімової, Олександри Серафімович, Дениса Маноха, Олега Батракова.



ЗУСТРІЧ. OMNIA MEA MECUM PORTO

Галерея «Світло», Львів

У «Світлі» кажуть, що галерея стала крапкою на мапі міста, де митці можуть перетинатися, де вони мають простір для розмови із містом. Ця виставка є запрошенням до зустрічі, до знайомства, до глибшої розмови між митцями та глядачами. Вона є запрошенням послухати чиюсь розмову, навіть підслухати чужі діалоги. Ця виставка пронизана ідеєю спонтанної зустрічі й експозицію пропонують читати так само спонтанно. Роботи митців задають теми для розмов. Кожен із них підготував щось для того, щоб ця розмова відбулася. Частиною експозиції є серія автопортретів. Можливість поглянути, як людина бачить себе саму, як вона над собою рефлексує.


Кураторка «Зустрічі» Олена Поліщук зібрала в одному просторі роботи Володимира Семківа, Дениса Шиманського, Данила Мовчана, Ярини Рудник, Ярини Мовчан, Сергія Савченка, Іванки Остапчук, Миколи Грицеляка, Од Гієт, Джеремі Стоукса, Наталі Сацик, Дмитра Дячука та Павла Чуприни.


УКРАЇНА ВОЛОДИМИРА ПАТИКА

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського, Львів


Володимир Патик упродовж 50 років був і залишається візитною карткою галицької школи малярства. Мистецтвознавець Микола Маричевський писав, що у творах Патика людина постає невіддільною, органічною часткою Природи. "Чи то барви Карпатських гір, чи степові далі Півдня, чи й Наддніпрянська мальовничість, — куди б не повели мистця заманливі дороги, його душа переймається красою рідної землі. Патикова дійсність на полотнах — така ж монументальна, могутня й рідним-рідна, як і сама зачарована у Світах Україна", - підсумовує Маричевський.


Камерна виставка у меморіальному музеї Грушевського присвячена баченню митцем України та її змаганню за свободу.



ПРО РІЗНЕ. ОЛЕКСАНДРА БІЛОБРАН

Галерея «Зелена канапа», Львів


Про свій проєкт мисткиня розповідає, що він про пахощі українського поля, в яке хочеться зануритись з головою, затишок лісу, що дає силу й енергію, вібрації краси наших просторів, вікові народні традиції, прадавні обереги, про мирне минуле та, безперечно, переможне щасливе майбутнє, про різне і таке дороге серцю…

Про інші виставки, які зараз тривають в українських містах читайте у нашому попередньому дайджесті. Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Вікторія Бойко/Світло, Іван Станіславський/Музей Грушевського, Зелена Канапа, пресслужба МКІП, Ілля Тішинський/OCTO Tower, Avangarden gallery




bottom of page