top of page

6 ФІЛЬМІВ ПРО УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО

Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно. В останні роки, попри війну, український кінематограф переживає стрімке зростання. Українські стрічки регулярно виходять у вітчизняний кінопрокат, їх демонструють на конкурсах престижних світових кінофестивалів, прем'єри відбуваються у світі.


Сьогодні ми підготували добірку 6 українських фільмів про мистецтво.


Не всі з них, на жаль, зараз можна переглянути онлайн чи у кінотеатрах, деякі доведеться вистежувати по кінофестивалях та одиничних кінопоказах, але всі ці стрічки, без сумніву, варті уваги шанувальників українського мистецтва.



НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ

2020, режисер: Андрій Загданський


Виходу стрічки у широкий прокат свого часу завадила епідемія COVID-19, тому в Україні фільм побачило дуже мало глядачів.


Ця стрічка — портрет Національного художнього музею України. Пів року автори фільму спостерігали за життям музею — від монтажу та відкриття виставки українських ікон, що дивом врятувалися після знищення Братського монастиря у Києві, до монтажу та відкриття виставки генія авангарду Олександра Богомазова.


Від українського бароко до українського авангарду — оповідна лінія фільму та символічний шлях українського мистецтва і, здається, самої України.


“Безліч обставин спонукали мене розпочати цей проєкт. Наприклад, моя ще студентська любов до українського авангарду. Крім особистого й сентиментального, я переконаний, що в сучасному суспільстві музеї, як і бібліотеки, стають новими "секулярними" храмами. Не випадково ми пошепки розмовляємо і в музеї, і в церкві. Документальне кінодослідження головного національного музею рівнозначно створенню портрета нації. У випадку з Україною – нації, що йде шляхом численних драматичних змін", — каже Андрій Загданський, режисер стрічки.




ЗЕМЛЯ ІВАНА

2020, режисер: Андрій Лисецький


Іван Приходько – один з останніх народних художників України. Він самоук, живе в селі та все, що виходить з-під його пензликів чи різця – наївне та чесне мистецтво. Чи проміняє він маленьку сільську хатинку на гламурне міське життя, розливи Дніпра, сади та поля – на галерейні зали й товариство арткритиків та артдилерів?




НЕСКІНЧЕННІСТЬ ЗА ФЛОРІАНОМ

2022, режисер: Олексій Радинський


Головний герой фільму — київський архітектор, художник, музикант, поет і теоретик Флоріан Юр’єв. Він відомий передусім як автор архітектурного проєкту київської "Летючої тарілки" на Либідській площі, а також герба Києва у вигляді гілки каштана.


Основна сюжетна лінія фільму відтворює історію київської "Летючої тарілки". Фільм відстежує протистояння між архітектором Флоріаном Юр’євим та посадовцями й забудовниками, що планували перетворити цю знамениту будівлю на вхідну групу торговельного центру Ocean Mall. На противагу цьому, в жовтні 2020-го року будівля "Летючої тарілки" дістала статус пам’ятки архітектури та монументального мистецтва.

У фільмі йдеться також про інші деталі життя та творчості Флоріана Юр’єва: наприклад, про його теорію "музики кольору" та синтезу мистецтв. У фільмі використано фрагменти експериментальних кіноробіт Флоріана Юр’єва, що були створені в 1970-тих роках і вважалися втраченими.


Цей проєкт є продовженням короткометражного фільму Олексія Радинського "Колір фасаду: синій" (2019).




Малевич. Український квадрат

2019, автор фільму: Дмитро Джулай


Документальний фільм про одного із найвидатніших художників XX століття Казимира Малевича. Маловідомі біографічні відомості, нові факти, спогади сучасників художника, коментарі світових дослідників дозволять по-новому подивитись на особистість великого супрематиста і розкриють його творчість в новому вимірі: українському. Фільм Дмитра Джулая. Виробництво Радіо Свобода.



МИСТЕЦТВО В КРАЇНІ ВІЙНИ

2022, серіал створили DocNoteFilms у співпраці з BABYLON’13



Усі 25 серій циклу документальних фільмів "Мистецтво в країні війни" можна переглянути онлайн на YouTube-каналі проєкту.


"Мистецтво у країні війни" — це короткі історії 25 українських митців, які формують культуру України в часи війни. Цей проєкт від DocNoteFilms і Babylon’13 фільмували по всій Україні: у Карпатах, Києві та області, Полтаві, Харкові, Чернівцях і Львові.


"За місяці бойових дій усі герої проєкту отримали новий суспільний статус — переселенця, солдата Тероборони, постраждалого від обстрілів, волонтера, — йдеться в описі проєкту. — Кожен із них розповість про власний шлях виживання та повернення до творчості".



Бойчук і бойчукізм

2001, режисер: Олександр Муратов


Михайло Львович Бойчук – художник і педагог, засновник школи монументального живопису, що існувала в Україні в першій третині 20 століття. Навчався у Львові, Відні, Кракові. У 1909-у році в Парижі заснував власну школу-майстерню. Був одним з професорів-співзасновників Української державної Академії мистецтв у 1917. У листопаді 1936 року НКВС заарештувало Михайла Бойчука та його дружину Софію Налепинську за звинуваченням у шпигунстві. Михайла Бойчука розстріляли у Києві 13 липня 1937 року. Майже всі твори та фрески Михайла Бойчука та його учнів були знищені. Документальний фільм про художника, його школу та внесок в українське мистецтво можна переглянути на YouTube-каналі Бібліотеки українського мистецтва.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Коля Безхатько

bottom of page