top of page

ТІНЬ УКРАЇНСЬКОЇ "МРІЇ" НАД ДАНСЬКИМИ ПОЛЯМИ: ЛЕНД-АРТ МИКИТИ ЗІГУРИ

Вкінці серпня на пшеничному полі острова Фюн (Данія) з'явилася 80-метрова тінь найбільшого літака у світі — українського Ан-225 ("Мрії"). Створив ленд-арт об'єкт, який можна побачити навіть з космосу, скульптор Микита Зігура.


"Створюючи величезну тінь нашої української «Мрії» на полі, я зрозумів, що в цьому є щось напрочуд містичне, адже існування тіні передбачає існування об’єкта. Тому відсутність літака виводить весь проєкт в метафізичну площину, де думки та візуалізації матеріалізуються в реальність — я сподіваюсь, якомога скоріше! Тінь «Мрії» що піднімається в небо над пшеничним полем – це символ перемоги України, символ перемоги життя над смертю", - розповідає про свою роботу «Dream № 225» Микита Зігура.


тінь «Мрії» що піднімається в небо над пшеничним полем – це символ перемоги України, символ перемоги життя над смертю

Ленд-арт «Dream № 225» відсилає глядача до Венеційської бієнале 2019 року, коли усі чекали появи тіні "Мрії" над садами Джардіні у межах мистецької роботи Відкритої групи та кураторки Ксенії Малих. Тоді "Мрія" над Венецією так і не пролетіла, а проєкт зазнав широкого обговорення та гострої критики. У квітні 2022 року, після повномасштабного вторгнення росіян до України, стало відомо, що літак "Мрія" був знищений в ході боїв за Гостомельський аеропорт.


У Данії поряд з «Мрією» на житньому полі та охайному газоні митець відтворив тіні ще двох об‘єктів у реальному розмірі — ворожого російського винищувача СУ-27 та безпілотного літального апарату. Останній, до речі, було задумано автором ще у 2015 році, як рефлексію на вторгнення росії на схід України. Сьогодні він означає те, що небо захищають герої України.


"Проєкт «Мирне небо», частиною якого є ленд-арт «Dream № 225», презентовано, але не завершено. Сподіваємося скоро вразити європейське суспільство новою "ленд-арт тінню" у новій країні світу", – додає співорганізаторка проєкту Анастасія Браткова. Раніше ми також писали про перформанс українських митців у столиці Німеччини, який мав на меті привернути увагу до справжніх історичних сенсів ідеології Радянського Союзу. Фото: Facebook сторіки Микити Зігури та Анастасії Браткової

bottom of page