top of page

СВІЧНИКИ, КАХЛІ ТА ОБЛИЦЮВАЛЬНА ПЛИТКА: ВИРОБНИЦТВО КОСІВСЬКОЇ КЕРАМІКИ ВІДНОВИТЬСЯ

Вчора до Косівської регіональної організації Національної Спілки художників України доставлено довгоочікуване обладнання для їхнього керамічного цеху, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики. Це дасть змогу відновити повноцінний технологічний процес виробництва місцевої кераміки.


Через відсутні можливості переробки місцевої сировини майстри не могли виготовляти окремі вироби, зокрема кахлі та облицювальні плитки. У зв’язку з цим виробництво традиційних мальованих кахель припинилося.


Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк зазначає: «Співпраця Міністерства, Офісу з розвитку креативних індустрій, партнерів з розвитку дала змогу закупити необхідне обладнання й відновити виробничу спроможність косівської кераміки. Тішуся, що тепер українські майстри продовжать працювати та експортувати вироби. Адже креативні індустрії в часи війни — це не лише спосіб показати світу сміливість і оригінальність української культури, а й підтримка армії та економіки. Косівська мальована кераміка вкотре підтверджує свій статус елемента Репрезентативного переліку ЮНЕСКО, бо представляє всю Україну через поєднання винахідливості, історії, креативності та майстерності».


Спільними зусиллями вдалося замкнути повний цикл виробництва кераміки, забезпечити більш як 100 робочих місць, зберегти нематеріальну культурну спадщину гуцульського регіону.



Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

bottom of page