top of page

УКРАЇНА-РОЗП’ЯТТЯ: ПЕРША ВИСТАВКА ПРО НОВИЙ ЕТАП РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили виставку «Україна - розп'яття» про новий виток російсько-української війни. Куратори наголошують, що вперше у світовій музейній практиці створено офлайн-проєкт про війну в реальному часі, тобто під час тієї самої війни. Виставка експонуватиметься у виставковому центрі Музею.



Про це йдеться у повідомленні Національного музею історії України у Другій світовій війні.


Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня. Після визволення Київщини та Чернігівщини вже на початку квітня музейники вирушили в експедиції до вщент поруйнованих м. Ірпінь та Буча, смт Бородянка, Гостомель і Макарів, с. Михайлівка-Рубежівка, Андріївка, Липівка, Маковище, Стоянка, Лук’янівка, Перемога та інших населених пунктів. Автори експозиції прагли за допомогою оригінальних предметів і світлин об’єктивно презентувати світу страшні реалії цієї війни.

Один з акцентних експонатів виставки – зранена ікона «Зняття з Хреста», в якій застряг осколок російської міни. Образ із понівеченого ворогом храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.



В експозиції виставки представлено унікальні артефакти повномасштабного зіткнення, що триває просто цієї миті. Серед них карта захоплення м. Київ диверсійними групами й майже весь ворожий склад зброї, якою нищать Україну.


Сповіщення про повітряну тривогу, загроза ракетного чи авіаудару, робота військ ППО або приліт... Для мільйонів українців рятівними стали звичайні підвали. Зануритись у реалії життя людей в одному з укриттів смт Гостомель можна в Музеї. Побут мешканців відтворено завдяки автентичним речам.



«З 2014 року ми збирали експонати, створювали виставки, розповідали світові про події в Криму, про АТО/ООС і не думали, не здогадувалися, не підозрювали, не вірили, що у планах Росії загарбати всю Україну. Нині перебіг подій війни стрімко змінюється, ворог не відмовляється від своїх загарбницьких цілей, і боротьба триває. Але неодмінно буде Перемога. І тоді потворний образ війни назавжди залишиться з нами у світлинах та відео, а речі, зброя, техніка, просякнуті її мерзенним духом», – розповіли у Музеї війни.


У музеї наголошують, що для відвідування виставки потрібна попередня реєстрація.





Джерело & фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

bottom of page