top of page

РОСІЙСЬКІ ОКУПАНТИ РОЗГРАБУВАЛИ ХЕРСОНСЬКИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ

З 31 жовтня по 3 листопада окупанти винесли з музею твори мистецтва й оргтехніку, які відправили до окупованого Криму. Проте це, ймовірно, — не останній пункт призначення. Про таке повідомили у Херсонському художньому музеї.


будівля Херсонського художнього музею


«Херсонський художній музей розграбований російськими окупантами. Це по-їхньому називається "евакуація", а по-нашому — мародерство під гаслами "збереження культурних цінностей"», — йдеться у дописі на Facebook-сторінці музею. Музейники кажуть, що про делікатне ставлення до давніх раритетів навіть не йшлося, картини не запаковували спеціальним чином для перевезення, а "замотували в якесь ганчір’я". Вони сподіваються, що найближчим часом вдасться хоча б дізнатися, що саме було незаконно вивезено за чотири дні, але припускають, що окупанти забрали найцінніше — твори мистецтва XVII-XIX століть.


експонати завантажили та вивезли з музею у супроводі озброєних автоматами людей у цивільному фото Херсонського художнього музею


Колекція Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка складає понад 10 тисяч творів мистецтва, зокрема у збірці є картини Івана Айвазовського, Миколи Пимоненка, Сергія Васильківського та інших знакових українських митців.


У поліції Херсонської області повідомили, що вже відкрили кримінальне провадження щодо факту викрадення російськими військовими художніх цінностей із цього музею. ОНОВЛЕННЯ: зранку 5 листопада у Херсонському художньому музеї повідомили, що їхні експонати приїхали до Центрального музею Тавриди у Сімферополі. "На фурі без номерів. А вранці у четвер привезли ще дві фури культурних цінностей із Херсона. Сумнівів немає, ми вже впізнали картини з музейної колекції" — написали музейники на своїй сторінці у Facebook.


ОНОВЛЕННЯ: 07 листопада у Херсонському художньому музеї оприлюднили перелік вкрадених робіт, які вдалося ідентифікувати по фото з сімферопольського музею. Серед них "Хати на заході сонця" П. Соколова, "Пейзаж Парижа" Михайла Андрієнка-Нечитайла, "Осіння пора" Георгія Курнакова, "Гладіолуси" Леоніда Чичкана, "Ланка" Гаврила Глюка.


фото Херсонського художнього музею


Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Фото: Херсонський художній музей Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page