top of page

ЗНИЩЕНО ТА РОЗГРАБОВАНО: З'ЯВИЛОСЯ ВІДЕО З МАРІУПОЛЬСЬКОГО ЦЕНТРУ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА ІМ. КУЇНДЖІ

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео з приміщення маріупольського Центру сучасного мистецтва та культури ім. Куїнджі. На кадрах видно, що простір інституції розгромлений, а між уламків та друзок можна побачити поодинокі експонати чи їх фрагменти.



"Маріупольська галерея їм. Куїнджі (Центр сучасного мистецтва та культури ім. Куїнджі) знищена та розграбована. Окупанти розграбували все. Включаючи експонати виставки дітей з інвалідністю," -

підписав відео Андрющенко.


Близько місяця тому у телеграм-пабліках з'явилися світлини частково зруйнованої будівлі, де знаходився Центр Куїнджі. Вже тоді було зрозуміло, що приміщення інституції майже повністю знищене. Опубліковане Андрющенком відео, зняте всередині Центру, лише це підтвердило.




Маріупольський міський центр сучасного мистецтва і культури ім.Куїнджі заснований 2004 року, він об'єднував виставковий зал і музей медальєрного мистецтва. Щороку там проводилося близько 70 експозиційних та освітніх проєктів, а фонди Центру Куїнджі налічували понад 2200 експонатів.



У липні також стало відомо про руйнування мозаїчних панно "Дерево життя" та "Боривітер", які 1967 року у Маріуполі створила бригада монументалістів на чолі з Аллою Горською та Віктором Зарецьким.

bottom of page