top of page

ПОЛОВИНА: ВИСТАВКА НАТИ ЛЕВІТАСОВОЇ ТА ОЛЕКСІЯ РЕВІКИ У КИЄВІ

«Половина» у київській галереї Imagine Point — це частина простору, який ділять митці на двох під час проєкту та половина року, що минула з 24 лютого 2022, — значний час, щоб сприйняти все, що відбувається з нашою країною, і спробувати за допомогою творчих процесів знайти своє місце і свою роль, осмислити їх.


Ната Левітасова та Олексій Ревіка на відкритті проєкту "Половина". Фото — Imagine Point


Художниця Ната Левітасова представила чотири серії-стани, які сплітаються в єдину історію: дорога, війна, зовнішнє і внутрішнє переродження. «Серія «Війна» — це втілення новин. Фрагменти болю, що разом утворюють хроніку подій. Ця серія вербалізована. Майже кожна картина містить текст. Сухий опис або крик, дату або розгорнуту оповідь» — розповідає мисткиня.


фрагменти експозиції "Половина" з роботами Нати Левітасової


Серія «Дорога» у мистецькому баченні Левітасової — це види з вікна умовного потяга, що прямує на захід; промзони, які ніби завмерли в очікуванні; графіті на стінах, які пророкують біду.


«Зовнішнє переродження» — про різні куточки України. «Ця серія, як різні частини тіла Фенікса, — каже художниця. — Лінії, що оповили заводи, техніку, будівлі — це електричний струм, вени Птаха. Часом з‘являється вогонь, як початок кінця. Як ніч перед світанком».


Ната Левітасова та Олексій Ревіка на відкритті проєкту "Половина" в Imagine Point. Фото — Сергій Мазураш


Натомість «Внутрішнє переродження» - це шлях, подоланий мисткинею за цей рік. Вона каже, що відчувала напруження задовго до 24 лютого, тривожність переросла у панічні атаки, а вони призвели до розладу психіки. У серії зображений шлях занурення і подолання хвороби. «Яскраві смуги, що оповили тіла – це страх, що заважає рухатись. І разом з тим цей страх захищає», - пояснює Ната.


фрагменти експозиції "Половина" з роботами Олексія Ревіки


Свою серію «Червона лінія» Олексій Ревіка розпочав ще до 24 лютого та планував її зовсім іншою. З початком вторгнення серія змінилась і остаточно сформулювалась. Митець народився в Мелітополі. Події, які зараз відбуваються на півдні України, торкаються його особисто, каже художник. «Як форма висловлювання ця серія, скоріше, плакат – максимально сконцентрований, лаконічний і простий, — розповідає митець. — Кожна робота має 2 назви: ім’я міста та подію. Ці поняття закарбувались і у свідомості, і у творчості».



Виставка «Половина» триватиме в галереї Imagine Point (Київ, пр-т Голосіївський, 86/1) до 08 жовтня. Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Сергій Мазураш, Imagine Point

bottom of page