top of page

НА GOOGLE ARTS & CULTURE З'ЯВИВСЯ РОЗДІЛ ПРО КУЛЬТУРНУ СПАДЩИНУ УКРАЇНИ

В Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що в межах їхньої міжінституційної співпраці з Google, 24 листопада було презентовано онлайн-простір української культури на платформі Google Arts & Culture - «Україна поруч» (Ukraine is Here).

віртуальна виставка "Галерея українського мистецтва" на платформі Google Art & Culture


Google Arts & Culture — одна із найбільших онлайн-платформ з творами мистецтва та культурними артефактами від партнерських організацій по всьому світу (міністерства культури, музеї, мистецькі/культурні фонди).


Проєкт реалізовано завдяки партнерству Google та Міністерства культури та інформаційної політики України, а також 10 партнерів, що долучилися до створення українського розділу платформи Google Arts & Culture, серед яких: Національний художній музей України, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та ін.


На власній сторінці українська культура репрезентована чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа. Користувачі платформи зможуть віртуально побувати на екскурсіях українськими музеями та галереями, а також дослідити фізичну та контекстну інформацію про твори мистецтва, кажуть у міністерстві.



віртуальна виставка "Галерея українського мистецтва" на платформі Google Art & Culture


За допомогою технології доповненої реальності в додатку Google Arts & Culture можна переглянути понад 40 неймовірних 3D моделей, зокрема Софійський собор, замок Паланок і Національна опера України. На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких було пошкоджено чи знищено внаслідок російських обстрілів, як-от дзвіниця Успенського собору в Харкові. Раніше ми також писали про те, що Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького та компанія V-Art створили NFT-колекцію «Альтернативні виміри» - проєкт вперше презентує широкій аудиторії цифрові версії творів, які ніколи не потрапляли до постійної експозиції НМЛ через свої фізичні властивості, зокрема надмірну чутливість до вологи та світла. Серед представлених у колекції є твори Олександра Архипенка, Олени Кульчицької, Леопольда Левицького, Никифора (Епіфанія) Дровняка, Рембрандта ван Рейна, Джованні Батіста Тьєполо та інших.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest

Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page