top of page

ЗРУЙНОВАНО МАРІУПОЛЬСЬКІ ШЕДЕВРИ АЛЛИ ГОРСЬКОЇ

Стало відомо про руйнування мозаїчних панно "Дерево життя" та "Боривітер", які 1967 року створила бригада монументалістів на чолі з Аллою Горською та Віктором Зарецьким. Про це сьогодні зранку на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Іван Станіславський.

руйнування мозаїчного панно "Боривітер". Фото - Facebook сторінка Івана Станіславського

"Сюжетно позачасові, досконалі естетично та позбавлені будь-яких соцреалістичних концепцій ці дві роботи бригади Алли Горської були перлинами маріупольського зібрання монументалістики", - зазначив у дописі Станіславський. Роботи "Дерево Життя" та "Боривітер" були створені в інтер'єрі ресторану "Україна". Творче відрядження до Маріуполя бригади митців, до якої увійшли А.Горська, В.Зарецький, Г. Зубченко, Б.Плаксій, Г.Пришедько, В.Прахнін та Н. Світлична, тривало з 23 травня до 12 червня 1967 року. Після смерті Алли Горської панно "Дерево життя" замурували цегляною кладкою, бо залишати на огляд роботу відомої дисидентки із зображенням дерева, що символізує вічне життя, було неприйнятно. Демонтували цю стіну і знову відкрили мозаїку 2008 року. Оскільки приміщення ресторану впродовж багатьох років не використовувалося, "Дерево Життя" та "Боривітер" були недоступні для широкого огляду.


Додамо, що 2020 року був виданий альбом "Усі відтінки маріупольських мозаїк", авторами якого стали Станіслав Іванов та Олександр Чернов. Видання містить вичерпну інформацію про 26 монументальних мозаїк, що збереглися у Маріуполі станом на 2020 рік, та їх світлини, а також розповіді про митців, які створювали ці монументальні роботи та мапа з розташуванням описаних творів.





bottom of page