top of page

ВЕРМЕЄР В РЕЙКСМУЗЕЇ: ГРАФІК РОБОТИ ДО 22:00, ЧЕРГИ ТА 100 ТИСЯЧ ПРОДАНИХ КВИТКІВ

На початку лютого у Національному музеї Нідерландів (Рейксмузей) відкрилася виставка з лаконічною назвою "Вермеєр". Ще задовго до старту проєкту йому пророкували шалений успіх і увагу публіки, тому музейники почали готуватися до вернісажу завчасно. По тарифу "передпродаж", за місяць до офіційного відкриття, було розкуплено 100 тисяч квитків, це — абсолютний рекорд для Рейксмузею.


монтаж виставки "Вермеєр", Рейксмузей, лютий 2023. Фото — Рейксмузей, Келлі Шенк


Спеціально для цього проєкту музей продовжив свої години роботи. Тепер у четвер, п'ятницю та суботу відвідувачі можуть перебувати у виставкових залах до 22:00. "Вермеєр" у Рейксмузеї — проєкт, який зібрав найбільшу кількість робіт всесвітньовідомого нідерландського майстра "золотого століття" в одному виставковому просторі. З різних куточків світу до Амстердама впродовж року доставили 28 полотен Вермеєра. Відвідувачам також представили три роботи, навколо яких довгі роки точилися суперечки експертів, чи справді вони належать пензлю Вермеєра. Таким чином проєкт підтвердив їхній статус. Серед таких — картина "Дівчина з флейтою" (приб. 1664-1667 рр.), яку для виставки надала Національна галерея мистецтв у Вашингтоні, США. Цікаво, що восени 2022 мистецтвознавиця Марджері Візерманн опублікувала дослідження у якому "Дівчина з флейтою" атрибутувалася невідомому учневі Вермеєра, а не самому майстру. Проте наукові співробітники Рейксмузею не погодилися з такою позицією пані Візерманн й експонували картину, як твір Вермеєра.


фрагменти експозиції "Вермеєр", Рейксмузей, лютий 2023. Фото — Рейксмузей, Генк Вільдшут

Дослідники творчості Яна Вермеєра у Національному музеї Нідерландів стверджують, що зараз відомо про 37 полотен, які належать пензлю майстра. На виставці "Вермеєр" представлено 28 з них. Навколо авторства як мінімум ще 20 досі точиться запекла полеміка науковців.


Шанувальникам таланту Вермеєра, які не зможуть відвідати Рейксмузей, куратори пропонують переглянути онлайн проєкт "Ближче до Вермеєра", який дає можливість почути про найцікавіші факти життя нідерландського митця і побачити найдрібніші деталі його живопису. Спеціально для цього проєкту полотна Вермеєра було відфотографовано у приголомшливій роздільній якості, що дає змогу розгледіти буквально кожну часточку пігменту на його картинах. Англійською мовою проєкт "Ближче до Вермеєра" озвучив британський письменник та актор Стівен Фрай.


відвідувач на вернісажі виставкового проєкту "Вермеєр" розглядає картину "Дівчина з перловою сережкою", Рейксмузей, лютий 2023. Фото — Рейксмузей, Генк Вільдшут

Виставка "Вермеєр" в Амстердамі триватиме до 4 червня 2023 року.


Раніше ми також писали про те, що у Національному музеї Литви "Палац Великих князів Литовських" відкрився виставковий проєкт "Львів вітає Вільнюс", який представляє глядачам 33 зіркові художні роботи з колекції Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. Відвідувачі зможуть побачити, наприклад, полотна "Агар у пустелі" Себастьяно Річчі, "Христос і самаритянка" Генрика Семирадського та портрет дітей Яна Матейка пензля самого художника.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: Rijksmuseum/ Henk Wildschut, Kelly Schenk







bottom of page