top of page

RELOCATION: ПРО НОВУ ВИСТАВКУ У ЛЬВОВІ І ЧОМУ ЇЇ ВАРТО ВІДВІДАТИ

У львівській PM Gallery відкрили виставковий проєкт сучасного мистецтва Relocation, який реалізували у партнерстві з артпростором "Інститут автоматики". В експозиції представили живописні роботи, інсталяцію, фотографію та відеоарт. Серед учасників проєкту — Андрій Підлісний, Максим Мазур, Юрій Болса, Галина Андрусенко, Олександр Богомаз, Каріна Синиця, Владислав Рябоштан, Molly Route, elisELIS.


фрагмент експозиції "Relocation" - "Перископ" Андрія ПІдлісного. Фото — Тетяна Лозинська


«З початком бойових дій кожен отримав персональний досвід евакуації та пошуку місця, безпечного для себе й своїх рідних, – ділиться учасник, організатор проєкту Максим Мазур. – Представлені в експозиції роботи 9 художників – це спроба поєднати досвід та рефлексії кожного у спільному просторі галереї, що розташована на -1 поверсі, у символічному укритті Львова».


учасник та організатор "Relocation" Максим Мазур на відкритті



Коли потрапляєш на експозицію, увагу одразу привертає серія «Зів'ялі» Галини Андрусенко. Над нею мисткиня почала працювати незадовго до повномасштабної війни. Авторка представила глядачам 5 робіт, виконаних на левкасних дошках графічним олівцем, та символічний натюрморт.


серія «Зів'ялі» Галини Андрусенко



«Натурою слугували фрукти, забуті в майстерні Інституту автоматики. Але основна частина інсталяції – фрукти залишені 24 лютого 2022 року в Києві, і знайдені такими через три місяці після повернення додому, – зазначає художниця… – Зображення війни на формі речей. Зів'ялі фрукти є одним із типових явищ, яке виявили люди, коли повернулися додому, після своїх несподіваних вимушених «подорожей» ».


серія «Зів'ялі» Галини Андрусенко



Іншим цікавим експонатом на виставці є інтерактивний об’єкт «Перископ» авторства Андрія Підлісного. Робота зібрана зі знайдених об'єктів із застосуванням відеоанімації, автор нагадує нею про героїчний опір ЗСУ агресорові.


"Мисливець за веселками" та "Перископ" Андрія ПІдлісного



Учасник проєкту Юрій Болса представив роботу «Укриття». За словами автора, вона про сплеск патріотизму і віру в Україну.


«Про бажання стояти за неї, відчуття зони комфорту на твоїй землі. Як не бажання дорослих людей їхати з міст, де тривають бойові дії: "так у нас зараз погано, але десь інше – ще гірше, тому я залишусь тут", і напрямок укриття стає як частина лабіринту, у вічних заплутаних пошуках цього самого місця, де буде добре», – розповідає художник.



Презентовані роботи в експозиції можна придбати. 50% вторгованих коштів спрямують на підтримку сімей художників, які втратили житло внаслідок повномасштабної війни.


Проєкт триватиме до 4 вересня.



Матеріал: Ольга Головчин Фото: Тетяна Лозинська

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




bottom of page