top of page

ОБРЯД МАЛАНКИ ВНЕСЛИ ДО ПЕРЕЛІКУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали п'ять нових позицій, зокрема й обряд Маланки села Белелуя Івано-Франківської області.


фото — МКІП


Своїм наказом Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України:


  • традиційне ремесло бджільництва у Сватівському районі Луганської області;

  • традиція гуцульського художнього дереворізьблення;

  • традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області;

  • традиційні жіночі прикраси із бісеру на Прикарпатті;

  • традиція і технологія вишивки жіночої сорочки на Гадяччині.


Раніше ми писали про один з наймедійніших артпроєктів року, — “Памфірова Маланка”, який був присвячений традиційному обряду Маланки в контексті кінострічки "Памфір". Цю кінострічку експертами визнано однією з кращих українських кінострічок останніх років. Її з ентузіазмом прийняли у Каннах. "Памфір" є неочевидним портретом українського села, водночас універсальною історією про безумовну любов. Зараз фільм збирає аншлаги у багатьох кінотеатрах України та за кордоном.


фрагмент експозиції виставки "Памфірова Маланка. Кінолабораторія" у Львівському муніципальному мистецькому центрі, фото — Львівський муніципальний мистецький центр


Артпроєкт "Памфірова Маланка" представила глядачам кінокостюми, реквізит, обрядові маски, ескізи та розкадровки сцен кінострічки “Памфір”, фото- і відеоматеріали про створення кінокартини, про живу народну традицію Маланки та про особливу художню реальність фільму.



польський рекламний флаєр фільму "Памфір"


Нагадаємо, що 23 січня 2023 року до реєстру нематеріальної культурної спадщини України було внесено й глинянський текстиль. З цієї нагоди у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького відкрився виставковий проєкт про історію та перспективи глинянського візерункового текстилю, зокрема глинянського килимарства.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк Фото: МКІП, Львівський муніципальний мистецький центр




bottom of page