top of page

МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ ОПУБЛІКУВАВ ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ СВОЄЇ КОЛЕКЦІЇ

Колекція Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» формувалася упродовж майже двох десятиліть. Нині вона нараховує 9081 музейний предмет. Відтепер з колекцією інституції можна познайомитися в онлайн-форматі.


зображення — Мистецький арсенал


До колекції «Мистецького арсеналу» належать: археологічні знахідки, отримані під час розкопок у межах сучасного мистецького комплексу; твори історичного авангарду; твори актуального експериментального формату, які пропонують сучасні митці, а також побутові речі, боністика, фалеристика, нумізматика, зразки сакрального мистецтва, культові речі та інше.


В умовах війни важливим елементом безпеки, разом із фізичним збереженням творів мистецтва та археологічних знахідок, стало оцифрування колекції. Створення електронного каталогу набуло пріоритетного значення для команди Мистецького арсеналу.


«Ми представляємо це видання на тлі досвіду, який українським музейним інституціям принесла російська війна проти України. Зокрема, про те, яку вагу та значущість має кожна українська колекція і скільки самовідданості конкретних людей потрібно для її збереження за часів загрози й небезпеки» — зазначає Олеся Островська-Люта, генеральна директорка Мистецького арсеналу

світлини з електронного каталогу колекції Мистецького арсеналу зображенняМистецький арсенал


Видання містить каталог мистецької та археологічної частини колекції «Мистецького арсеналу» та супроводжується статтями, де представлені дослідження окремих частин зібрання, їхнього провенансу. Завдяки особистому досвіду авторів, які у різний час долучилися до формування та вивчення колекції, простежується історія становлення та інституційна еволюція «Мистецького арсеналу».


Каталог створено за фінансової підтримки Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.



розворот видання «Футуромарення. Міждисциплінарний проєкт: дослідження, виставка, каталог» зображення — Мистецький арсенал


Нагадаємо, що минулого року «Мистецький арсенал» оприлюднив електронну версію видання  «Футуромарення. Міждисциплінарний проєкт: дослідження, виставка, каталог». Вкінці 2021 - на початку 2022 року в музейному комплексі відбувся масштабний проєкт «Футуромарення», що представив широкий спектр мистецьких явищ, пов'язаних з українським футуризмом й охопив кілька десятиліть початку XX століття. Видання містить матеріали, що напрацьовувалися у процесі підготовки цього виставкового проєкту.




світлини з електронних каталогів виставок «Мистецького арсеналу» зображення — Мистецький арсенал


Ідейники проєкту кажуть, що публікації каталогів онлайн дозволяє «продовжити життя» виставкових проєктів та стати основою для подальших досліджень. Також у «Мистецькому Арсеналі» зазначають, що згодом колекцію електронних видань розширять та доповнять.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.





bottom of page