top of page

ГРОМАДА НА КИЇВЩИНІ ЗБИРАЄ КОШТИ НА ВІДБУДОВУ ЗРУЙНОВАНОГО РОСІЯНАМИ ІВАНКІВСЬКОГО МУЗЕЮ

В Іванкові, що на Київщині, проведуть майсер-класи, на яких навчатимуть гончарству та ткацтву. Усі бажаючі зможуть виліпити з глини тварин за мотивами робіт Марії Примаченко. Таким чином, громада збиратиме гроші на відновлення місцевого історико-краєзнавчого музею, який у березні 2022 року зруйнували російські війська під час вторгнення на Київщину.


руїни Іванківського істрико-краєзнавчого музею. Фото - USAID “Економічна підтримка України”

Музей, у якому зберігалися картини художниці Марії Примаченко, рушники вишивальниці та ткалі Ганни Верес, згорів. 14 полотен художниці врятували місцеві жителі, але вишиті експонати винести з полум'я вже не вдалося. Проте чимало рушників збереглося у колекціях місцевих майстринь, у Вишгородському краєзнавчому музеї та особистій колекції онука Ганни Верес — Юрія Вереса.

В Іванкові гостям готові запропонувати майстер-клас на ткацькому верстаті, навчити ліпити дивовижних тварин, зображених на полотнах Марії Примаченко. А ще нагодувати місцевими обуховицькими сирниками та запропонують долучитися до підтримки центру розвитку народної творчості та допомоги у відбудові музейного комплексу, а донорів — допомогти у відновленні будинків та інфраструктури громади, які постраждали внаслідок руйнувань.

“Зараз ми не маємо приміщення, щоб зустріти гостей і навчити їх ткати, але навесні такі заходи можна проводити просто неба. Культура під час війни теж важлива, - говорить керівниця відділу культури, національностей, релігій, молоді та спорту Іванківської райдержадміністрації Надія Бірюк. – Жителям нашої громади, які торік у березні були під окупацією, заняття творчістю допоможуть відновлюватися психологічно. А якщо до нас прокладуть маршрути культурної солідарності, це забезпечить місцевих майстринь роботою, яка зараз дуже потрібна”.



руїни Іванківського істрико-краєзнавчого музею. Фото - USAID “Економічна підтримка України”

Селище Іванків з його історико-краєзнавчим музеєм, традиціями ткацтва, народного малювання та куховарства стане однією із зупинок маршрутів культурної солідарності, повідомили на фейсбук-сторінці Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Зараз такі маршрути напрацьовують учасники мережі з відновлення культурної спадщини Київщини, яка була створена торік у листопаді за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України”. Мережа має сприяти популяризації крафтових локальних виробників, приверненню уваги до відновлення пам’яток культури та залученню міжнародної спільноти до відбудови України.


руїни Іванківського істрико-краєзнавчого музею. Фото - USAID “Економічна підтримка України”




Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Проєкт USAID "Економічна підтримка України"

bottom of page