top of page

НЕ РОСІЙСЬКА ХУДОЖНИЦЯ: ШТУТГАРТСЬКИЙ МУЗЕЙ STAATSGALERIE ОНОВИВ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ОЛЕКСАНДРУ ЕКСТЕР

У постійній експозиції штутгартського музею Staatsgalerie українське мистецтво представлене двома скульптурами Олександра Архипенка та роботою Олександри Екстер. Проте донедавна у музейних текстах Екстер вказувалася як російська художниця. Напередодні на сайті Staatsgalerie інформацію про Олександру Екстер оновили, забрали визначення "російська художниця" і додали біографію з її життя у Києві, чого раніше не було. Про це у коментарі нашому виданню повідомила кураторка Анна Ветцлер-Манюк.

Олександра Екстер у своїй паризькій студії, 1930-ті рр. Фото з приватної колекції

Анна каже, що зараз на сайті музею у розділі присвяченому Екстер можна прочитати, що вона народилася в Білостоці (нині територія Польщі) 1882 року та виросла у Києві; далі йдеться про її зв'язки з Олександром Богомазовим, Олександром Архипенком та іншими українськими та іноземними художниками-авангардистами; визначення "російська художниця" зі статті про Екстер прибрали. Раніше ми розповідали про те, що Анна Ветцлер-Манюк проводить екскурсії українською мовою для відвідувачів музею Staatsgalerie, активно залучена у процеси популяризації та деколонізації українського мистецтва та тримає руку на пульсі важливих подій, що відбуваються у німецьких культурних інституціях. У штутгартському Staatsgalerie відвідувачі можуть побачити роботу Олександри Екстер "Іспанський танцівник" створену 1926 року. Екстер, яка також працювала художницею по костюмах і декораціях, 1926 року отримала замовлення на створення 40 маріонеток для фільму данського режисера Пітера Урбана Ґада (1879-1947). Стрічка, зрештою, так і не була завершена, а маріонетки Екстер розійшлися по музеях та приватних колекціях. Ці роботи мисткиня трактувала, як мобільні скульптури, їх вона виготовляла зі звичних матеріалів (дерево, металеві пластини тощо); дрібні деталі на шарнірах забезпечували скульптурі кінетичні ефекти.


"Іспанський танцівник", Олександра Екстер (1926), колекція штутгартського музею Staatsgalerie

У грудні 2022 року у постійній експозиції Staatsgalerie, поруч "Іспанського танцівника" Олександри Екстер, з’явилася ще одна скульптура Олександра Архипенка. Донедавна тут була представлена лише одна його робота — «Плоский торс» у мармурі, зараз відвідувачі можуть оглянути ще один його твір — також «Плоский торс», але вже у бронзі. Нагадаємо, що минулого тижня у Деснянському районі Києва з'явилася вулиця Олександри Екстер. Це сталося після того, як у столиці перейменували ще 16 міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. також читайте: ЩО САМЕ ЗМІНИЛОСЯ У КОМУНІКАЦІЇ НІДЕРЛАНДСЬКОГО МУЗЕЮ СТЕДЕЛЕК ЩОДО МАЛЕВИЧА ТА АВАНГАРДУ Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк



bottom of page