top of page

ЦІ КВІТИ ДЛЯ ТЕБЕ: КИЇВСЬКА ХУДОЖНИЦЯ АННА ВЕРЕЩАКА ДЕБЮТУВАЛА У ЛЬВОВІ

У виставкових залах Національного музею у Львові (НМЛ), відкрили персональну виставку київської художниці Анни Верещаки «Ці квіти для тебе». Це – дебютний проєкт мисткині у Львові. У його межах представили живописні полотна й інсталяції. В основному серія «Ці квіти для тебе» створена після початку повномасштабної війни та нагадує особистий щоденник Анни.


символом та підписом Анни Верещаки є червона квітка, яка присутня майже у всіх експонованих роботах. Фото — Максим Скалацький



«Коли говоримо про мистецтво, важливо сказати про час, у якому воно існує. Цей проєкт особисто для мене є моєю філософією, це моя правда й моя щирість, – ділиться авторка. — Завжди були й будуть темні часи — питання лише в тому, яку роль виконуєш ти в цьому всьому. Я — Аня, українська художниця, і моя роль працювати й бути тут задля розвитку української культури, освітлювати події сьогодення і дарувати людям мистецтво».


Коли говоримо про мистецтво, важливо сказати про час, у якому воно існує

Символом та підписом мисткині є червона квітка, яка присутня майже у всіх експонованих роботах. За словами Анни, рослина є основним наративом її творчості, що об'єднує цю серію робіт.


«Ці квіти для тебе, вони для всіх відвідувачів цієї виставки та всіх глядачів мого мистецтва», — говорить художниця.


на відкритті виставки «Ці квіти для тебе» в НМЛ. Фото — Дар'я Мазурик


У своїй творчості мисткиня часто звертається до анімалістичних мотивів. Вона малює собак, здебільшого мисливські породи, наприклад хортів. Також зображує птахів, зокрема лелек і синиць, коней, ланей та інших звірів.


«Тварини є найщирішими створіннями, як на мене. Собаки — неймовірно гарні, вони дуже подобаються мені, особливо породи з довгими лапами. У мене немає собаки, я не надихнулася певними історіями, але життя пса резонує якось з твоїм життям: вічно щасливий, вічно щирий як художник і вічно кудись біжиш. Пес напевно найближчий до моєї ментальності, я — як пес», — пояснює Анна.


Центральним експонатом виставки є робота «Тінь від пса — це ще не пес» із неоновою квіткою.


Анна Верещака часто малює собак, здебільшого мисливські породи, наприклад хортів. Фото — Дар'я Мазурик


Людські постаті, зображені на роботах художниці, є алегоричними автопортретами. Авторка нівелює використання кольору та надає перевагу монохрому, де-не-де присутні червоні акценти. Гра з кольором — ще одна складова, яка об'єднує роботи з різними сюжетами.


«Наратив відсутності кольору присутній у моїй творчості давно, — розповідає художниця. — Відсутність кольору звертає увагу на сутність зображення. Ти робиш акцент саме на сюжеті. Акцентний колір лише там, де це потрібно. Червоний додає наївної дитячості, щирості. Сюжетна складова життя є сірою, але червоне присутнє, його треба шукати та знаходити. Потрібно доповнювати будь-який сірий об’єктивізм червоними наївними акцентами».


на відкритті виставки "Ці квіти для тебе" Анни Верещаки в НМЛ. Фото — Дар'я Мазурик



Серед живописних робіт експоновано диптих «Насіння», виконаний з тканини.


«Це льон ручної роботи з Чернігівщини, мого рідного краю. Я подумала, що він начебто створений для того, щоб бути вишитим. Тому вирішила поєднати свою живописну історію з вишивкою. Зазвичай я не працюю з такими матеріалами. На роботі зображені квіти, які ростуть із грудок землі. Це данина спадщині: те, що проростає із минулого, із землі, у майбутнє», — описує художниця.


Нетривіальним експонатом виставки є череп, пошитий із тканини. Автором роботи є друг Анни, митець Максим Скалацький.


«Я люблю шити деталі, мені подобається череп, тому що він фактурний, — зазначає автор. — Ніяких прихованих сенсів та філософії там немає. Це гарно, можливо, для когось естетично. Пошив його спеціально для Ані».


диптих «Насіння». Фото — Анна Верещака


Після початку повномасштабного вторгнення Анна створила велику воєнну серію робіт. Художниця запустила мерч, від продажу якого перераховує частину грошей на підтримку ЗСУ. Зараз мисткиня активно працює на культурному фронті за кордоном. Нещодавно її роботи експонували на виставці «Point in time» в Барселоні, присвяченій війні в Україні.


«В Європі вже трошки втомилися від того, що їм говорять прямо про війну в Україні. Через мистецтво це донести значно простіше. Це — інший інструмент, який є водночас дуже простим і складним. Я пишаюся тим, що ми зробили, й ми будемо робити це далі. У нас є культурна сила, яка може це все показати. Я вважаю, що це обов‘язок українського художника про це говорити та показувати», — підсумовує авторка.


В Європі вже трохи втомилися від того, що їм говорять про війну в Україні. Через мистецтво це донести значно простіше. Це — інший інструмент, який є водночас дуже простим і складним

Кураторкою виставки стала Олена Миронюк.


Анна Верещака на відкритті виставки "Ці квіти для тебе" в НМЛ. Фото — Максим Скалацький


Анна Верещака – українська художниця родом із Чернігова. Нині живе і працює в Києві. Навчалася на факультеті живопису в Державній художній середній школі ім. Т. Шевченка та в Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури.


Працює переважно в галузях живопису та графіки, а також із іншими медіа. Займається колаборацією з різними брендами. Роботи мисткині експоновано в Києві, Барселоні, Мілані.


Виставкові зали НМЛ розташовані за адресою: Львів, вул. Листопадового Чину, 7, другий поверх. Раніше ми також писали про те, що Національний музей у Львові та компанія V-Art створили NFT-колекцію, яка вперше презентує широкій аудиторії цифрові версії творів видатних українських та європейських митців, які ніколи не потрапляли до постійної експозиції НМЛ через свої фізичні властивості, зокрема надмірну чутливість до вологи та світла.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ольга Головчин Фото: Дар'я Мазурик, Максим Скалацький, Анна Верещака




bottom of page