top of page

ГОТУЙТЕ ВАШІ ВУХА: ТОП-10 ПОДКАСТІВ ПРО МИСТЕЦТВО

Ми підготували добірку крутих подкастів про мистецтво та митців. У нашому ТОП-10 щось цікаве знайдеться навіть для найвибагливіших поціновувачів прекрасного, адже ми охопили досить широкий діапазон тем: від напруженого арт-саспенсу до сентиментальних історій про богемне життя.



Цей матеріал вийшов друком у нашому #8/2020. Для зручності до назв подкастів ми додали активні посилання на сайти, де їх можна прослухати.



Чи знали ви, що фасад Акрополя в Афінах спочатку був розмальований у яскраві кольори? Або те, що Британія – єдина країна світу, що може не вказувати своєї назви на поштових марках, бо винайшла їх? Art Matters напакований цікавими фактами про мистецтво. Виходить що два тижні. Складений і начитаний істориком мистецтв Ферреном Ґіпсоном, який вправно «жонглює» фактами та історіями, наприклад, про відьом у мистецтві чи про історію мистецтва у цифрах. Продюсується подкаст платформою Art UK.




Найбагатосерійніший подкаст міжнародної артсфери зараз налічує 240 епізодів. Більшість з них – це записи "живого" і невимушеного спілкування з митцями, архітекторами, дизайнерами, кураторами та іншими представниками творчих професій. Одним з найпопулярніших у 2020 році серед слухачів був епізод-запис спогадів мисткині Трейсі Емін про Лусіана Фройда (який вийшов одночасно з документальним фільмом, знятим Академією «Lucian Freud: The Self-Portraits»).



Всі епізоди цього подкасту починаються однаково: ведуча Тамар Авішай підходить до абсолютно випадкових відвідувачів артгалерей чи музеїв і розпитує їх про той чи інший твір мистецтва, який вони розглядають у цей момент. Виходить дуже жвава, розслаблена розмова, сповнена цікавих і неочікуваних думок та вражень. Після кожного такого імпровізованого інтерв’ю Тамар повертається до студії, і там її наратив набирає вже професійного характеру, розкриваючи всю суть обговорюваної раніше роботи чи митця.



Щотижнева порція новин від інсайдерів світового артринку. Подкаст створила платформа ArtTactic. Він цікавий тим, що, здавалося б, суха та не цікава для людей поза артсферою інформація, подається тут у дотепній, навіть гумористичній формі. Своїми спостереженнями та прогнозами діляться дилери, колекціонери, галеристи, представники аукціонних домів, фінансисти та журналісти. Останні епізоди подкасту розповідали про те, як епідемія коронавірусу вплинула на артбізнес.



Яніна Рамірез (культуролог і ведуча каналу BBC) працює над проєктом Art Detective з 2016 року. Усі епізоди подкасту можна розділити на дві тематичні групи: розповіді про конкретні мистецькі роботи та інтерв’ю з кураторами та мистецтвознавцями. Доктор Рамірез добирає цікаві та нетривіальні теми. Наприклад, в одному з епізодів вона обговорювала історичне походження символів і пікторгам у книзі (та її екранізації) про Гаррі Поттера з експерткою з середньовічних манусткриптів та кураторкою Джуліан Гаррісон.



Понад 30 років тому (1990 р.) з бостонського музею Ізабелли Стюарт Ґарднер викрали 13 картин, серед яких роботи Вермеєра, Рембрандта, Моне і Дега. Зловмисників так і не знайшли, доля зниклих експонатів залишається невідомою. 2018 р. бостонські радіостанція і газета The Boston Globe отримали доступ до матеріалів справи і розпочали власне розслідування, про що і записали подкаст. Cюжет проводить слухачів закапелками бостонського кримінального світу, повторно вивчаючи всі докази. Цю справу називають арткрадіжкою тисячоліття. Через три дні після релізу, подкаст мав понад мільйон завантажень. Команда навіть відкрила цілодобову гарячу лінію, на яку можна повідомити нову інформацію про злочин.



Щоп’ятниці The Art Newspaper спільно з аукціонним домом Christie’s випускають новий епізод The Week in Art. Кожна частина подкасту складається з двох-трьох окремих історій про найактуальніші події та новини в артсвіті, подають багато професійних коментарів та арткритики.

Зараз The Week in Art пропонує близько 140 епізодів. У творців подкасту чудове почуття гумору і розуміння, чого саме бракує слухачам у цей час. Один з їхніх останніх епізодів «Арткрадіжки: як справи з музейною безпекою в часи локдауну?» присвятили історії викрадення роботи ван Гога у Нідерландах. Ведучий розповів злодіям, як правильно доглядати за роботою, яку вони викрали.



Подкаст 2019 року присвячений життєвим історіям восьми жінок- художниць. Веде програму Дженніфер Хіґґі, головна редакторка артвидання Frieze. У вересні Хіґґі оголосила про реліз другого сезону Bow Down: Women in Art .

Кожен 20-хвилинний епізод разом з Хіґґі ко-хостять авторитетні кураторки й арткритикині. В одному з епізодів, наприклад, йшлося про життя італійської художниці 17 ст. Артемісії Джентілеччі. У 18-річному віці її зґвалтував вчитель з живопису, але вона впоралася з травмою і продовжила малювати сильних і вольових жінок. Ведучі рефлексували над образами у роботах художниці, пояснюючи, як її героїні ставали сильнішими після пережитих страждань.



Взимку 2019 британський радіоведучий та арткритик Алістер Сук презентував The Way I See It – подкаст, у якому 29 творчих особистостей обговорюють певний твір мистецтва зі збірки нью-йоркського MoMA. В одному з епізодів актор Стенлі Туччі, наприклад, розмірковував над бронзовою скульптурою Альберто Джакометті «Голова на патику» (1947). Туччі нещодавно зняв біографічну стрічку про митця, тому тема цього твору була йому близькою. В іншому, не менш цікавому епізоді, Яна Левін, космологиня-теоретик і професорка фізики та астрономії, розмірковує над роботою ван Гога «Зоряна Ніч» і розповідає, як роздивитися на картині планету Венера та про що свідчить положення зірок на полотні.



Еліс Неель, Лі Краснер, Бетті Саар, Йоко Оно, Хелен Франкенталер та Ева Гессе – ці мисткині формували візуальне мистецтво 20 століття. Шість епізодів подкасту дають доступ слухачам до архівних інтерв’ю та ексклюзивних аудіозаписів, зроблених у творчих майстернях. Подкаст озвучила американська кураторка Хелен Моулсворт. Вона запрошує до студії сучасних митців та мистецтвознавців, щоб обговорити ці записи та порозмірковувати вголос про те, як велося жінкам в артсвіті впродовж 20 століття. Наприклад, інтерв’ю Хелен Франкенталер 1968 та 1971 рр. гарно ілюструють ту кількість додаткових перепон перед мисткинями, яку доводилося долати, щоб пробитися у світ великого мистецтва.



Фото: Michal Czyz via Unsplash

bottom of page