top of page

ЯКІ КНИГИ ДОДАТИ ДО СВОГО #ReadingChallenge 2023


Зробили підбірку книг про мистецтво та можуть стати чудовим доповненням вашого списку літератури на цей рік. Сюжети охоплюють найрізноманітніші арт-теми: від мемуарів радниці з мистецьких питань імператриці Ірану до несподіваної знахідки колекції картин, яку збирав для себе у часи Другої Світової Війни Герман Герінг.



THE EMPRESS AND I: HOW AN ANCIENT EMPIRE COLLECTED, REJECTED, AND REDISCOVERED MODERN ART

Donna Stein У 1970-х рр. Донна Стайн (екскураторка нью-йоркського MоMA) була радницею імператриці Ірану з мистецьких питань та допомагала їй зібрати колекцію картин та скульптур для нового Тегеранського музею сучасного мистецтва. Музей відкрили 1977 року, у його експозиції були представлені роботи ван Гога, Хокні, Ліхтенштейна, Раушенберґа, Джакометті, Дега, Ренуара, Гогена, Маґрітта, Пікассо, Воргола та інших відомих митців. Але вже наступного, після відкриття музею, року в Ірані вибухнула революція. Тоді всю колекцію перенесли до підземних сховків, і відтоді вона не демонструвалася.

На сьогодні це найцінніша колекція сучасного мистецтва за межами Європи та США, експерти оцінюють її у кілька мільярдів доларів. Книга розповідає про життя Стайн в Ірані, коли вона збирала колекцію з усього світу та будувала експозицію. У виданні вперше публікується особисте листування Донни Стайн з митцями та артдилерами та її спогади про дружбу з імператрицею, яка пристрасно любила мистецтво.



THE MIRROR & THE PALETTE — REBELLION, REVOLUTION AND RESILIENCE: 500 YEARS OF WOMEN’S SELF-PORTRAITS

Jennifer Higgie

До XX ст. мистецтвознавці нечасто розповідали у своїх наукових роботах про жінок-мисткинь; і навіть у XX столітті жінкам доводилося чимало боротися за право бути представленими на виставках та у медіа на рівні з колегами-чоловіками.

Можливо, через те, що двері до художніх шкіл, приватних класів та викладачів жінкам були часто закриті з найрізноманітніших причин, вони самі сідали за мольберт, брали на озброєння дзеркало і вправлялися у малюванні автопортретів. Такої думки дотримується авторка Дженніфер Хіґґі. Вона розпочинає свою книгу історією художниці Катаріни ван Хемессен, яка намалювала свій портрет 1548 року: «Вона першою (серед митців і мисткинь) намалювала автопортрет, дивлячись у дзеркало, що стояло навпроти мольберта», - розповідає Хіґґі. Книга розкриває нетривіальні історії 20 жінок-художниць, серед яких Артемізія Джентілескі, Елізабет-Луїз Віже ле Брен, Луїз Маілу-Джонс та Амріта Шер-Гіл. Усім їм свого часу доводилося «плисти проти течії», аби донести суспільству свій авторський мистецький погляд.



GÖRING’S MAN IN PARIS: THE STORY OF A NAZI ART PLUNDERER AND HIS WORLD

Jonathan Petropoulos

Професор Джонатан Петрополус присвятив кар’єру дослідженню парадоксального, здавалося б, явища: німецькі нацисти, займаючись відвертими звірствами у часи Другої Світової, вважали себе висококультурними людьми та бережно ставилися до творів мистецтва. Книга Петрополуса - це біографія персонального артагента Германа Герінга — Бруно Лозе (Bruno Lohse,1911-2007). Він працював у Парижі впродовж усього воєнного періоду. Робота Лозе полягала у нагляді за систематичними грабежами здебільшого єврейських родин з метою вилучення у них творів мистецтва. Він відбирав та відправляв найцінніші з них до Німеччини, де рейхсмаршал Герінг збирав величезну персональну колекцію. Лозе свідчив на Нюрнберзькому процесі після війни, але уник покарання. Згодом Джонатан Петрополус записав серію інтерв’ю з Лозе, які та стали основою для книги.



THE ART MUSEUM IN MODERN TIMES

Charles Saumarez Smith

Численні локдауни останніх років не могли не спровокувати широку дискусію серед професійної спільноти про те, яким буде майбутнє музеїв у ковідну та постковідну добу. Книгу The Art Museum in Modern Times написав відомий культуролог, мистецтвознавець і екскерівник лондонської Royal Academy of Arts Чарльз Сомарез Сміт. У ній він розмірковує про понад 80-річну еволюцію музейної справи і про те, що чекає музеї у майбутньому. Для свого дослідження Сомарез відвідав низку установ у різних країнах: від нью-йоркського MoMA, лондонського Tate і паризького центру Помпіду до West Bund Museum у Шанхаї та Benesse House Museum на японському острові Наошіма. У книзі автор аналізує, як архітектура, інновації та інвестиції впродовж десятиліть впливали на сприйняття суспільством мистецтва; розмірковує над причинами зміни настроїв музейної аудиторії і тим, що саме люди очікують від відвідин музею. У книзі багато ілюстрацій та авторських інсайтів про музейну справу, тому читається вона легко і з задоволенням.



FRANCIS BACON: REVELATIONS

Mark Stevens and Annalyn Swan

Комплексність особистості Френсіса Бекона намагалося розкрити чимало мистецтвознавців, причини унікальності художника вони шукали у його аб’юзивному дитинстві, гомосексуальності, астмі, що прогресує... Сам Бекон рідко розповідав про свою творчість, він не хотів, щоб слова відвертали увагу від мистецтва. Автори Марк Стівенс та Анналін Свон, які отримали Пуліцера 2005 року за книгу de Kooning: An American Master, все ж спробували написати про Бекона по-новому. Книгу готували понад 10 років, і вийшла вона друком 2021 р.. Francis Bacon: Revelations отримала багато схвальних рецензій від арткритиків та має всі шанси стати найкращим біографічним твором про митця.



OUT OF THE CAGE: THE ART OF ISABEL RAWSTHORNE

Carol Jacobi

Якщо скласти список митців, натурницею у яких була Ізабель Росорн (також відома як Ізабель Ніколас, Ізабель Делмер та Ізабель Ламберт), то вийде щось на зразок довідника «Хто є хто у мистецтві 20 ст.», у списку будуть Джейкоб Епстайн, Андре Дерен, Пікассо, Джакометті та Френсіс Бекон. Вона була заміжня тричі, товаришувала з Яном Флемінгом та Діланом Томасом, у часи Другої світової створювала «чорну пропаганду» для британського уряду і, подейкують, була шпигункою. У книзі кураторка відділу британського мистецтва Tate Britain Керол Джекобі розкриває багато таємниць подвійного (а часом і потрійного) життя Ізабель Росорн, але акцентує на тому, що її героїня все життя прагнула бути перш за все художницею і тому докладала максимум зусиль, щоб збудувати успішну арткар’єру.



LOOT: BRITAIN AND THE BENIN BRONZES

Barnaby Phillips

З огляду на гостру полеміку щодо питань культурної реституції, яка точиться зараз у багатьох європейських країнах, вихід цієї книги видається як ніколи актуальним. Loot: Britain and the Benin Bronzes описує історію 900 скульптур, що походять з Бенінського королівства, а зараз є частиною колекції Британського музею у Лондоні. Барнебі Філліпс розповідає історію створення артоб’єктів на початку XVI ст. та описує процес їхньої конфіскації британцями 1897 року. Опрацювавши багато історичного матеріалу та поспілкувавшись з експертами (працівниками музеїв та держслужбовцями), Філліпс розмірковує про майбутнє артефактів та можливу контроверсійність їхнього подальшого перебування в Британії. Хоч книга і побудована на історичних фактах та подіях і закликає до роздумів про наслідки імперіалізму та значення мистецтва та культури у державних політиках, літературний стиль автора перетворив її на захопливий, легкий для читання мистецький нон-фікшн.


Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page