top of page

УКРАЇНСЬКЕ КІНО НА KRAKOW FILM FESTIVAL

25 березня у Києві мав розпочатися Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Через широкомасштабне вторгнення росії подію довелося скасувати. Натомість організатори прийняли запрошення від Краківського Кінофестивалю представити низку фільмів в межах їхньої програми. Покази українських стрічок відбуватимуться у кінотеатрі «Київ».


Docudays UA привезли до Кракова 5 стрічок. Покази триватимуть від сьогодні та до 03 червня. Публікуємо програму: 31 травня, 15:30 «Терикони» режисера Тараса Томенка

Весела юрба дітей йде колядувати. З різдвяними зірками та іншими тематичними прикрасами, діти біжать повз руїни, розбомблені вулиці, стукають до понівечених будинків, щоб заспівати колядок та отримати від господарів якийсь дріб’язок та солодощі. Місцевих жителів тут небагато, вони налякані, але відкривають юним колядникам зазвичай щільно замкнені двері. Це — схід України, а у кінокадрі — діти війни. Настя, Ярік та їхні друзі щодня граються на фоні апокаліптичних пейзажів. Їхні дзвінкі голоси та ностальгічні дитячі пісеньки лунають серед імпровізованих кладовищ, покинутих будівель та навіть на порожньому полі бою. Діти не визнають поразки. Це новий рух опору – опору уяви та дитячих ігор.

31 травня, 18:00

«Привоз» режисерки Єви Нейман

Фільм документує життя одного з найстаріших і найбільших базарів Європи. Пристрасті обабіч прилавків, сни вантажників, таємні фантазії продавчинь риби… Роздумами про світобудову та сенс життя діляться охоронці базару й керівник барахолки. Що було, що є, що буде — передбачення вуличних ворожок, «дуже точна вага» й щедрі порції на пробу. На Привозі можна зустріти усі прошарки населення міста. Тут їх представлено й виявлено! Сюди приходять усі, і кожен знаходить щось для себе. І ті, хто шукає див чи метаморфоз — змін долі, людської душі або часу — теж не піде звідси з порожніми руками.


01 червня, 18:00 «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка 2020 рік, світу загрожує пандемія нового та невідомого коронавірусу. В цей час гірське село Колочава на Закарпатті продовжує жити буденним життям, адже люди тут постають перед труднощами постійно.


Марію, Тетяну, Анну та Світлану в селі дуже добре знають. Чотири фельдшерки вже багато років працюють на єдиній станції швидкої допомоги у Колочаві. Попри пандемію, більшість викликів — це звичні хвороби: інсульти, гіпертонія й інші серцево-судинні захворювання, панкреатит, алкогольна інтоксикація тощо. Люди й далі страждають від важких недуг, які стають небезпечнішими в переповнених ковідними хворими лікарнях.


Жителі села народжуються, одружуються, святкують… і, зрештою, помирають. Життя занадто коротке, щоб його можна було поставити на паузу. Здається, що життєвий цикл у цьому селі триватиме вічно, але чи зможуть місцеві вижити, якщо наступна пандемія стане більш загрозливою? Життя в селі триває, а працівники швидкої завжди готові прийти на допомогу.


02 червня, 15:30 «Крихка пам’ять» режисера Ігоря Іванька Видатний радянський / український кінооператор Леонід Бурлака, що працював на Одеській кіностудії з середини 60-х, раптово почав втрачати пам’ять через хворобу Альцгеймера. У цей самий час його онук Ігор, також кінооператор, знайшов закинуту і суттєво пошкоджену частину дідового фотоархіву: знімки, які дід зробив як молодий оператор, що тільки починає будувати свою кар’єру в часи хрущовської Відлиги. Зрозумівши, що майже нічого не знає про свого діда, Ігор починає пошук всього, що хоча б трохи проливало світло на Леоніда та його шлях. Ігор переосмислює вплив радянської кіноіндустрії на його сім’ю та на країну в цілому й знаходить ті ниточки, що поєднують його з дідом. Проте час іде невпинно: дуже скоро Леонід перестане впізнавати свого онука.

02 червня, 18:00 «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі

Це історія про людей, які зберегли більше, ніж втратили під натиском нашого неоднозначного сьогодення, що сплутало всі земні й небесні закони. Їхня сила і слабкість в любові: до своєї землі, до ближнього. Вони незгодні й покірні водночас, немов гори. Бунтують проти несправедливості життя й мужньо приймають удари долі. Родина Малковичів для людського ока — загублена серед красивої й суворої природи, та насправді вони там, де від початку часів панує гармонія і любов, що передається від покоління до покоління.

03 червня, 18:00 «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського Що таке Земля? Що таке сонячна система? Чим є людство? Хто такий Флоріан Юр’єв? Чому він побудував «Летючу тарілку» в Києві? Чи зможемо ми використовувати її за призначенням у майбутньому? «Нескінченність за Флоріаном» шукає відповіді на ці та інші питання, пов’язані з постаттю легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва. Фільм також розповідає про те, чому шлях капіталізму — пройдений, та що буде, якщо поділити одиницю на нескінченність.

Програма Краківського Кінофестивалю.




bottom of page