top of page

ВІДНОВЛЮВАТИ МОЗАЇКУ “ПІДКОРЮВАЧІ КОСМОСУ” В ОКУПОВАНИЙ МАРІУПОЛЬ ПРИСЛАЛИ РЕСТАВРАТОРІВ З ЕРМІТАЖУ

На початку лютого інформаційний простір сколихнула новина про те, що в Маріуполі окупанти почали зносити Будинок зв’язку, а відтак, разом з будівлею, вони знищать й мозаїчне панно Віктора Арнаутова “Зв’язківці”, більш відоме як “Підкорювачі космосу”. Провівши невелике OSINT-дослідження та поспілкувавшись з джерелами, вдалося з’ясувати, що маріупольський Будинок зв’язку таки не зносять, а готують до подальшої реконструкції. Проте доля мозаїки у цьому проєкті “відновлення” залишалася не зрозумілою.


мозаїка “Підкорювачі Космосу” Маріуполь

фрагмент мозаїчного панно “Підкорювачі Космосу” автор: Віктор Арнаутов (за участі Григорія Пришедька), 1964 р.. Керамічна плитка: площа 100 кв. м.

фасад Головної Пошти (Будинку зв’язку), пр-т. Миру 85, Маріуполь. Фото — Іван Станіславський



Мозаїчне панно “Підкорювачі космосу” - знакова пам’ятка для Маріуполя, воно стало дебютним проєктом американського монументаліста Віктора Арнаутова, який повернувся до міста зі США після довгих десятиліть еміграції. 

Творчий та життєвий шлях цього художника надзвичайно цікавий. Арнаутов виріс у Маріуполі, але під час громадянської війни 1917 року, що розгорнулася на теренах колишньої Російської імперії, емігрував з Росії до Китаю, там жив у місті Харбін. Згодом переїхав та осів у США. За кордоном йому пощастило тісно співпрацювати з видатним митцем Дієго Ріверою, стати одним з засновників американського монументального мистецтва та обійняти посаду професора стенфордського університету. 



Віктор Арнаутов

Віктор Арнаутов біля скульптури жінки (ймовірно, його авторства) у майстернях Каліфорнійської художньої школи, 1925 р. фото — Архіви Смітсонівського інституту



1963 року, після виходу на пенсію, Арнаутов повертається на батьківщину. Того ж року йому доручають зробити монументальне панно площею 100 кв.м на стіні нового Будинку зв’язку в Маріуполі. Згодом воно стане, мабуть, найвпізнаванішим у місті.


Під час облоги Маріуполя в березні-квітні 2022 будівлю "Головпоштамту" (Будинку зв'язку) було критично пошкоджено ударами авіабомб

Торцева стіна з мозаїкою постраждала частково, проте мозаїчне панно обсипалося більш ніж наполовину і було практично втрачено.


мозаїка “Підкорювачі Космосу” Маріуполь

світлина мозаїчного панно “Підкорювачі Космосу”, Маріуполь 1960-ті рр.


мозаїчне панно “Підкорювачі Космосу” (фото 1) та будівля Головної Пошти (колишній Будинок зв'язку), на торці якої знаходиться мозаїка (фото 2) станом на 2022 р.



В середині лютого 2024 у декількох окупаційних медіа з’явилася інформація, що відновлювати мозаїку на зруйнованому Будинку зв’язку приїдуть “спеціалісти з Росії”. Зрозуміло, що такі заяви окупантів важко було сприймати серйозно, тому залишалося лише спостерігати за долею панно у відкритих джерелах в інтернеті.


І от вчора історія “Підкорювачів космосу” отримала новий виток. На сайтах кількох російських медіа з’явилися матеріали, де коментарі стосовно маріупольської мозаїки Арнаутова дає Михаіл Піотровський, директор російського державного музею “Ермітаж”.


В інтерв’ю “Комсомольській правді” Піотровський зокрема заявив, що реставрувати “Підкорювачів космосу” до Маріуполя з Санкт-Петербурга приїхала ціла команда спеціалістів його інституції. Допомога “місту-побратиму”, йдеться в іншому коментарі директора "Ермітажу" телеканалу “Санкт-Петербург”, буде полягати в первинному огляді пам’ятки та прийнятті низки рішень, як ці мозаїки відновлювати. 


“Вони, звісно, у поганому стані, але вони цілі стоять. Частина осипалася. Подивимося, обговоримо з нашими реставраторами яким чином це реально відновити, закріпити законсервувати”, — сказав Міхаіл Піотровський. 



мозаїка “Підкорювачі Космосу” Маріуполь

фрагмент мозаїчного панно “Підкорювачі Космосу” автор: Віктор Арнаутов (за участі Григорія Пришедька), 1964 р., фасад Головної Пошти (Будинку зв’язку), пр-т. Миру 85, Маріуполь. Фото — Іван Станіславський


Мозаїка “Підкорювачі космосу” та її творець Віктор Арнаутов були героями другої частини спеціального документального проєкту “Маріуполь монументальний”, який 2023 року був опублікований на сайті нашого медіа. За коментарем щодо ситуації з можливим “відновленням” мозаїки окупаційною владою ми звернулися до автора проєкту, журналіста та дослідника монументального мистецтва Маріуполя Івана Станіславського


“Коли заходить мова про відновлення будь-якої мозаїки у мене одразу постають питання: що конкретно ховається під словом “відновлення”? Як це буде реалізовуватися практично?”, — каже Іван Станіславський

Він зазначає, що робота Арнаутова “Зв’язківці” (“Підкорювачі космосу”) на Будинку зв’язку в Маріуполі почала руйнуватися ще за життя автора. 


“На світлинах 1970-х років вже помітні суттєві втрати мозаїчного полотна в горішній частині панно, — розповідає дослідник. — Це наслідок технічних негараздів, про які зазначав ще сам Арнаутов, йому випало вперше працювати з імпортною керамічною плиткою 15 різних кольорів. Це вилилось у проблему. Плитка почала відпадати від стіни й процес цей продовжувався увесь час”.


На кінець 2021 року втрати мозаїчного полотна “Зв’язківців” Іван Станіславський оцінював приблизно у 25% площі панно. Після російського авіаудару по Будинку зв’язку ця цифра сягнула 40-50%, каже дослідник.


”Відновлення” в термінології окупантів може означати косметичний ремонт мозаїки чим-небудь і як-небудь, аби виглядало “свіженько”




“Проблема “відновлення” полягає як мінімум у двох речах: по-перше, значна частина панно була втрачена вже давно і як вона виглядала ми знаємо тільки приблизно. Про існування детальних фотографій цієї ділянки мені невідомо; по-друге, матеріалу з якого Арнаутов створював панно теж немає” — розповідає Станіславський й додає, — “”Відновлення” в термінології окупантів може означати косметичний ремонт мозаїки чим-небудь і як-небудь, аби виглядало “свіженько”. Не виключено, що професор стенфордського університету та учень Дієго Рівери Арнаутов отримає у “співавтори” бригаду плиточників з середньої Азії. Потім цей спільний твір, де-факто американського художника та невідомих “джамшутів” видадуть за шедевр радянського мистецтва”.


Війна, на жаль, не дала шансів на виживання багатьом монументальним пам’яткам міста Маріуполь, інші зазнали значних руйнувань, доля деяких лишається невідомою… 2023 року ми опублікували документальний проєкт "Маріуполь монументальний", одним з головних завдань якого є фіксація в інфополі низки фактів, що можуть зникнути з обігу внаслідок фізичного знищення фондів, архівів та колекцій присвячених маріупольському мистецтву.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page