top of page

THE CAPTURED HOUSE: ВИСТАВКА СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА У БЕРЛІНІ

В берлінському артцентрі Alte Münze сьогодні, 07 травня, відкривається виставка «Захоплений будинок» (The Captured House). До неї увійдуть твори сучасних українських художників, які в режимі реального часу документують гуманітарну катастрофу в Україні, спричинену нападом росії, та спонукають міжнародну аудиторію до діалогу про Європу як про «наш спільний будинок».



Виставка «Захоплений будинок» познайомить європейську аудиторію з творчістю Алевтини Кахідзе, Влади Ралко, Ігоря Гусєва, Антона Логова, Гамлета Зіньківського, Kinder Album та інших сучасних українських художників. Після російського вторгнення 24 лютого 2022 року дехто з них залишився жити та працювати у зоні бойових дій — на Київщині, у Запоріжжі, Харкові, Херсоні та в інших регіонах.


В експозиції представлені картини, малюнки та фотографії, що є артхронікою війни в Україні. Так, ключовим образом твору «Колискова» харківської художниці Дар’ї Кольцової є керамічні «метричні книги смерті» у пам’ять про загиблих під час війни українців.


До виставки також долучився відомий український художник Тіберій Сільваші. У серії «Щоденник» митець фіксує зміни власного світосприйняття, що відбулися з початку російського вторгнення.



Виставку доповнюють репортажні кадри воєнних реалій. Київський журналіст Андрій Баштовий сфотографував 75-річну харків’янку Ларису Олександрівну біля знищеного фасаду її будинку в мікрорайоні Павлове Поле. Фотокореспондент Євген Малолєтка представить серію про оборону Маріуполя воїнами ЗСУ. До проєкту також увійшли останні кадри Макса Левіна з евакуації Ірпеня. У березні фотограф трагічно загинув на Київщині від російської кулі.


«Захоплений будинок» експонуватиметься у берлінському артцентрі Alte Münze до 15 травня 2022 року включно. Найближчим часом організатори проєкту (агенція культурного менеджменту PORT., Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство закордонних справ України та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти) планують показати його у Парижі, Римі та Амстердамі.





Фото - Міністерство культури та інформаційної політики України

bottom of page